Sommaren 2021 har sannerligen bjudit på varma dagar. Många föredrar att träna när svalkan infunnit sig och insekterna avtagit, antingen tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Men hur lägger vi upp träningen inför en tävling som kanske kommer bjuda på samma höga temperaturer? Vi intervjuade Karin Prevedel, framgångsrik allaroundtränare från Italien samt Anna-Carin Kold, PT och C-tränare i hoppning för att få tips och råd. Först ut är Karin Prevedel.

1. What experience do you have of showing and training in hot weather?
I live in Italy so we are often facing hot weather conditions. And most of our shows take place during the summer so we are used to it.
2. How do you believe that the heat is affecting the rider and horses ability to perform physically and mentally?
I believe the horses gradually become accustomed to the heat conditions if you work them up to it.
Karin Prevedel
3. What strategy do you have while training and showing during hot summer days to enable the horse to perform at its best?
Generally if it’s very hot it’s preferable to have shorter ride sessions and if possible ride early morning or towards the end of the day.
4. How do you make sure that the horse and rider stays hydrated during a summer show?
There’s several solutions to the problem such as electrolytes or salt. Most important is to always make sure the horses are drinking.
5. How do you keep flies and mosquitoes away while showing?
Fly spray is primordial to show in areas where there’s a lot of flies and mosquitoes.
6. The upcoming show in Sweden is the first since the pandemic and it’s the National championships, what’s your best advice to the participants to enable great performance?
It’s important to come with a horse that has been mentally and physically prepared to perform at a horse show. It needs to feel very good at home to do well at the show.
Karin Prevedel

Anna-Carin Kold har tidigare betonat fenomenet att vi hästmänniskor är väldigt noga med att ta väl hand om våra hästar och kanske inte lika noga med oss själva. Vi kyler hästen om den blivit varm och svettig efter ett träningspass, låter den vila i skugga, kanske till och med svalkar av hästen innan träningspasset eller tävlingsklassen. Detta är givetvis lika viktigt när det kommer till ryttaren. Huruvida vi tål värme är individuellt. Därför är det en god idé att utsätta sig för träning i varma temperaturer för att vänja sig och känna efter vad man behöver för att kunna prestera tillsammans med hästen.
Att satsa på vätska och kanske allra helst vätskeersättning är viktigt, då vi kan kissa ut mycket salter om vi endast dricker mycket vatten. Hur mycket du behöver öka på ditt vätskeintag är även det individuellt och beroende på hur mycket du svettas, men i grova drag bör du öka ditt vätskeintag med ca 1L under prestation en varm sommardag. Det är inte bara vätska som tävlingsryttaren är i behov av för att kunna prestera utan även kalorier.
Vissa kan ha svårt att få i sig mat under varma tävlingsdagar. Då kan det vara bra att satsa på att dricka kalorier, exempelvis i form av en smoothie eller kvarg.
Anna-Carin Kold
Det kan även vara bra att satsa att dela upp måltiden på fler mindre mål. Ibland kan det vara svårt att få i sig vatten i tillräcklig mängd, då kan man prova någon smaksatt dryck exempelvis saft.

Vad gäller träning i varma temperaturer kan det vara bra med kortare pass. Väl på tävling kan vi inte påverka vädret men vi kan påverka hur mycket energi vi gör av med på exempelvis framridningen.
Föra att delta på tävling vill jag att min häst ska vara i bra form, jag ska inte behöva trimma hästen inför tävlingsklassen utan känna av att det funkar. Dagarna innan tävlingen kan det vara klokt att satsa på kortare och lättare pass.
Anna-Caron Kold
För att förbereda sig själv och hästen inför tävling rekommenderar jag att träna i varmt väder. Helt enkelt för att testa hur hästen känns och veta vad hästen behöver för att kunna prestera i värmen.
Väl på tävling är det viktigt att tänka på att ta av sig onödigt varma plagg när de inte behöver användas, dvs exempelvis mellan klasserna. Något annat som är viktigt är att skydda huvudet mot solen med exempelvis hatt eller keps.
Det kan också vara bra att ha uppsikt över varandra i teamet som vi omger oss av. Ibland känner vi inte att vi drabbats av solsting förrän det är för sent.
Anna-Carin Kold
Thanks to Karin Prevedel and Anna-Carin for all your advice!
Text: Linn Olersbacken Hellberg