Så klär du dig på tävlingsbanan 2023!

Tävlingssäsongen 2023 närmar sig med stormsteg. Kanske har du hunnit uppdatera tävlingsgarderoben eller kanske letat fram några äldre plagg du funderar på att sälja? För att få koll på vilka trender som kan ses denna säsong har vi har intervjuat Annie Kempe, Susanne Lindström och Hanna Lindberg som alla syr upp kläder på beställning.

Vilka trender ser du inför årets säsong?

Annie: Jag tror det kommer ploppa upp massor med mer All day shirts. Speciellt utomlands, vi svenskar är inte riktigt lika snabba på att hänga med i nya modet vad jag har sett.

Hanna: All Day shirts är fortsatt den största trenden senaste åren och den trenden håller i. Dessa blusar har oftast en enfärgad bas, en knappslå med kristaller eller knappar, design och kristaller på krage och manschetter. Ej de större ”cuffs” som varit populära förut, utan bara ett ärmslut som på en klassisk skjorta. De finns även med design längs axel och ner på utsidan av hela armen eller bara överarmen. Randigt och rutigt har varit väldigt populärt några år men börjat avta lite och ersatts av blankt, diskret mönstrat eller glittrigt bastyg på All Day blusen.

Nya trenden 2022 och 2023 är att de har börjat dra lite mot retro och de klassiska blusarna/skjortorna med V-skärning som dominerade 80-90-talet. De har gjort comeback i ny tappning som en variant av All Day Shirt, med bara en linje av V-formen i olika varianter, design på krage och ärmslut.

Hanna Lindberg

I pleasure, trail och horsemanship är tungt blingade jackor och blusar med de raka linjerna i designen fortsatt en klassiker, lika så en enfärgad skjorta kommer du långt med.

Susanne: Trender kommer och går så även i western världen. I USA där många av de ledande designerna av showkläder finns är det All Day Shirten som är mest populär och på modet.

I USA och Europa börjar ”all day shirts” bli väldigt populära! I vilka grenar kan man använda denna och vad ska man tänka på inför köpet?

Annie: Ett så användbart plagg! Man kan ha den i massa av grenar, t.ex som trail, horsemanship, reining, pleasure till och med i in hand klasser som showmanship och unghäst klasser. Vill man använda skjortan i in hand klasser så ska man tänka på hur skjortan ser ut i underkant. I bland görs de som bodys och ibland vanliga skjortor. Välj det som passar dig och dina inriktningar bäst. Vill man göra den ännu lyxigare som t.ex inför pleasure så är den perfekt att kombinera med en flashig väst.

Hanna: Ja, de har varit populära ett par år nu, dessa All Day blusar passar alla ridgrenar så de är väldigt mångsidiga, där av namnet att det är en blus du ska kunna använda som allround en hel tävlingsdag. De kan även enkelt kombineras med en matchande väst för flera varianter av din tävlings outfit. Som ett generellt råd vad man ska tänka på inför blusköp är att färgplanera lite, vilka färger passar du och hästen i? Har du redan en showfilt och vad matchar med den? Vilken färg har du tänkt ha på hatt och chaps? Vill passa på att uppmärksamma alla billiga blusar från Indien som finns ute på marknaden, där de rakt av har tagit foton från kända designers, skrivit sin logga över och säger att det är deras blus, sedan syr de upp en billig kopia. Många blus-tillverkare är väldigt upprörda och ledsna över detta nu.

Susanne: Den är elegant och ofta skräddasydd för att få en fin siluett, finns i en mängd olika färger och utsmyckningar och behöver inte kosta en mindre förmögenhet, den är användbar då den passar i de flesta klasserna. Finns i olika utföranden allt från enfärgad med inget eller lite bling och utsmyckningar på krage och cuffs eller en mera uppdaterad version med bling på axlar och armar med olika tryckta mönster och strukturer i tyget, All Day Shirten med spetsarmar är alltmer populär och på uppsving.

Västen har verkligen varit en favorit i repris senaste säsongerna. Funkar den fortfarande? Vad ska man tänka på vid val av färg och design?

Annie: Jag hoppas och tror att västen alltid kommer vara ett säkert kort.

Att satsa på en snygg väst som sitter som en smäck i färgerna du och hästen passar och trivs bäst i slår aldrig fel. Går att kombinera med tusentals olika skjortor, mönstrat som enfärgat. Endast fantasin som sätter stopp. En väst ger oändligt med olika outfits, perfekt för att få variation samt bra för plånboken.

Annie Kempe

Hanna: Ja, västen har kommit tillbaka om än i lite annan tappning, idag är den lite längre och man har den utanpå byxor/ chaps, eller i en kort form som en ”bolero” väst. Den är ett väldigt bra komplement till en All Day Shirt, så att man med färre plagg kan få lite olika kombinationer, som kan utökas ytterligare med några vanliga enfärgade skjortor. Då har man en enklare All Day Shirt och kan då ha en mer påkostad väst för att kunna blinga extra när man vill. Samma här, välj en färg som du och hästen passar i, det kan vara en färgglad väst till exempelvis en svart, grå eller vit blus/ skjorta, eller tvärt om en neutralare väst med olika färgglada skjortor under.

Susanne: Västen har varit mycket populär, allt från den kortare versionen boleron till den som slutar i midjan, har minskat lite i popularitet jämfört med tidigare år men är fortfarande gångbar.

Vilka färger verkar vara populära inför årets säsong och hur vet jag vilken färg som matchar mig och min häst?

Annie: Efter att ha följt flera stora tävlingar i USA så kan jag ändå inte säga vilka färger som kommer dominera tävlingsbanorna på den svenska marknaden i år. Dock är alltid naturfärger ett säkert kort. Det finns en jättebra färgguider som man kan googla upp för att få inspektion. Annars tycker jag man tar de färgerna man tycker är snygga och känner sig bekväm i.

Färgguide från Hobby Horse

Hanna: Jag tyckte jag hörde att lila skulle komma som årets färg, men ej sett så mycket av det än. De som syns mest är fortfarande svart och guld, olika kombinationer av svart, guld, silver, grå och mycket blått. I USA är de mycket flitigare att använda färger överlag och färgkoordinerar gärna allt; blus, hatt, byxor, chaps och även boots färgglatt. Hobby Horse har en enkel färgkoordinator som man kan kolla på om man vill ha lite ”basic hjälp” vilken färg man som ekipage kan passa i. Annars väldigt förenklat så passar alla hästar mer eller mindre i svart, grått, vitt och brunt, beige, guld och de flesta även i turkost. Svarta, grå och vita hästar passar i alla färger men man ska kanske undvika helsvart på en svart häst t.ex. Bruna hästar passar i det mesta men fuxar/röda hästar bör undvika rött, rosa och lila. De flesta hästar passar i svart, guld, silver, vitt, brun, beige och oftast även turkost.

Susanne: Det man ser generellt på showkläder i allmänhet med utsmyckningar är att det varit mycket raka applikationer men nu har även rundade lite snirkliga applikationer börja smyga sig in i designen.

Även på den manliga sidan har trenden förändrats man ser mer av ljusa och djärva skjortfärger som teal, orange, lila och rosa nyanser som gör att man syns showringen. Vill man matcha sina showkläder med färgen på hästen finns det färgkartor som ger en fingervisning om vilka färger som passar bäst till din häst.

Susanne Karlsson

Flerfärgade filtar är fortfarande mycket populära! Hur matchar jag dessa med mina tävlingskläder?

Annie: Personligen tycker jag det är snyggast att kombinera mina tävlingskläder med samma färgkombination som på filten. Eller köra ”less is more” och köra en fin flerfärgad filt tillsammans med en enkel enfärgad skjorta.

Hanna: Ja, de zick zack-flerfärgade filtarna är mycket populära och här för att stanna skulle jag tro. Antingen köper man en blus först och beställer sedan en filt som plockar upp någon/några av blusens färger eller så köper man filt först och beställer en blus utifrån filtens färger. Jag kommer att ta hem showfiltar i år, så då kan du själv välja färger och beställa en blus och filt samtidigt som matchande set!

Photo Credit: Mi Ritzén.

Susanne: Overzized filten är populär och det är roligt att kunna matcha skjorta och filt, men det kan vara svårt att få exakt samma färg, har man en filt i olika blå nyanser så ska man välja en av de blå nyanserna som stämmer mest överens med skjortan så blir färgskillnaden inte så stor då man oftast ser ekipaget från avstånd. En fördel med att ha en filt med olika färger är att man kan ha olika skjortor till en och samma filt.

Hatten är en viktig detalj i westerngrenarna. Vad är viktigt att tänka på gällande val av hatt?

Annie: Köp en hatt som sitter bra på ditt huvud och stuka (forma) den så den passar din form på ansiktet. Man behöver absolut inte köpa det dyraste, men håll den ren och snygg så du ger ett bra intryck på domarna.

Hanna: Hatten är viktig för ditt helhetsintryck, tävlar du på klubbnivå så funkar det att damma av din gamla hatt som hängt med några år, men siktar du på högre nivå så bör du ta hänsyn till lite fler detaljer. I performance/gångartsklasserna så är en stilren filthatt med rätt form att föredra, de ska gärna ha lite högre kulle och en rak skåra upptill framifrån och bak. Brettet bör ha en skarp ”hock”, vilket betyder att det är böjt uppåt på sidorna gärna med en skarp kant fram, och ett diskret hattband. Hatten bör även den vara färgkoordinerad med resten av outfiten, antingen en mångsidig svart, brun eller beige om man kör den färgskalan eller om man vill satsa på en annan färg och väljer en färg på hatt och chaps som matchar blus och ekipage. Det finns även vaxade stråhattar, vanligaste färgen är naturvit, de är lite mer vanliga inom reining och ranchklasser. En läderhatt eller gamla stuket med den 3-kantiga kullen funkar på en klubbtävling men är inte att föredra på högre nivå, halmhatten är till fritiden.

Annie Kempe. Photo credit: Gert Andersson

Susanne: Hattens mode förändras också från år till år allt från olika stukningar på brättet samt utförande i olika material, trenden i fjol var att hattarna var lite ljusare i färgen än de traditionella svarta hattarna.

Vilka trender ser du gällande chaps och vilka byxor rekommenderar du att ha under dessa?

Annie: Utomlands ser man mycket mer färgglada chaps, oranga som röda till turkosa. I Sverige är vi tyvärr sämre på att leka med färgerna. Jag hoppas vi kan hoppa på trenden att våga leka mer. Under mina chaps har jag ett par tunna stretchiga jeansbyxor, ibland har jag även ett par fina kostymbyxor i stretch som funkar kalas dem med!

Hanna: Trenderna i chapsen svänger inte lika fort som inom blusar och mode, ett par svarta mockachaps med långa fransar och drop kommer du långt med. Samma här, ha gärna hatt och chaps i samma färg och nyanser som passar bra med färgerna på blusen, långa fransar och drop är att föredra på högre nivå inom gångartsklasserna då de ger dig ett snyggt helhets intryck, får dina ben att se längre ut och döljer en eventuellt ostadig skänkel. Chaps finns att få tag på i alla färger, svart och beige är vanligast. Mocka-imitations chaps är vanligast inom gångartsklasserna, de är väldigt praktiska, mjuka, följsamma, lite svalare och går att tvätta. Det finns även skinnchaps och chinks, korta chaps som slutar strax nedanför knät, men dessa förekomer mer inom ranchklasserna. Byxorna man har under får gärna matcha färgen på chapsen. Har du beiga chaps men inga beiga byxor så satsa på ett par bruna, så man håller sig inom samma färgskala, skippa blåjeansen helt i gångartsklasserna. Många föredrar ridleggings under chapsen. Tänk bara på vilka kombinationier du tänkt tävla i då, om du har en horsemanship blus som ska vara instoppad så bör du ha hällor på byxorna och ett skärp.

Susanne: Nedtill har man oftast svarta chaps med fransar och drops längs ner, svart är enkelt att kombinera med de flesta färgerna och i Sverige beror det nog också på att utbudet inte är så stort med färgade chaps, men är man sugen på lite färg så får man vända sig utomlands. Under har man byxor, oftast jeans som matchar färgen på chapsen, det finns även att köpa speciella byxor som man kan ha under även dessa finns i större variation utomlands.

När man ska matcha hela sin tävlings utstyrsel är det bra att planera noga innan köp på så sätt kan man spara en hel del pengar. Att tänka på inför köp av hatt, skjorta, chaps och filt välj färger som går att kombinera ihop med flera olika uppsättningar och inte att förglömma, går ihop med färgen på din häst.

Susanne Karlsson

Vill man följa trenden och veta vilka färger samt design på kläder, hatt och chaps ska man titta på de stora tävlingarna eller följa designers för att se vad som är på modet det året. Sen är ju allt är beroende på tycke, smak och budget. Viktigast av allt är att man känner sig bekväm och trivs i sina tävlingskläder.

Vi tackar så mycket för alla tips och hoppas att ni alla är lika taggade som vi på att kicka igång tävlingssäsongen 2023!

Text: Linn Olersbacken Hellberg

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: