Rutinerade tävlingsryttares tips för groomingbag, budget och ren häst

Imorgon är det äntligen dags för avresa mot SQHA Nationals och Paint Championatet. Det krävs ofta många års erfarenhet och lärdomar för att hitta smarta lösningar och då slog det mig att det vore fint om vi kunde dela med oss av dessa till varandra men också till de som är nya tävlingsryttare i vår sport. Därför har jag intervjuat en samling erfarna tävlingsryttare för att få några värdefulla tips och råd för att underlätta tävlingshelgen. Vi har fokuserat på tips för att hålla nere kostnader för tävlingshelgen, hur vi håller hästen ren under hela tävlingen samt vilka saker som kan vara bra att ha i groomingbagen.

Anna Lejvell. Foto: Luxcompany GmbH

För att hålla nere kostnaderna är våra ryttare eniga om att ta med egen mat, både till sig själva och hästarna. Maten på plats blir ofta dyrare, även om vi är tacksamma att den finns när den behövs! En annan stor utgift rör boende och transport. Det kan därför vara bra att dela boende och att samåka. Något annat som rekommenderas är att i god tid se över dina kläder och din utrustning. Flera av våra intervjuade ryttare rekommenderar att handla på rea alternativt köpa begagnade kläder och utrustning. Kläderna kan sedan dekoreras med stenar, pärlor och band som du själv kan köpa i butik.

Groomingbagen är nog förutom hästen, tävlingsryttarens bästa vän. Den följer oss från stallet till tävlingsarenan och är vid vår sida hela dagen. Det betyder att det är mycket som ska få plats och valet av innehåll blir viktigt. Själva väskan utgörs fördelaktigt av en väska med flera fack, många av oss använder en tyg-/nylonvariant som är behaglig att bära men det går lika bra med en hink eller varför inte en verktygsväska eller låda.

Listan på innehåll kan göras lång men några av de viktigaste sakerna är enligt våra erfarna ryttare följande:

  • våtservetter
  • borste till man och päls
  • putshandske i exempelvis fårskinn
  • säkerhetsnålar
  • glansspray
  • sax
  • gummisnoddar, finns i olika färger för att matcha hästens färg
  • flugsprayskruvmejsel för Chicagoskruvar
  • mönster för de klasser du ska delta i
  • dryck och snabb energi till ryttaren exempelvis dextrosol, frukt och russin
Jeanette Almén. Foto: Gert Andersson.

Något ytterligare som rekommenderas är läderwips alternativt en spray som du enkelt torkar av dina boots och övrig läderutrustning med innan du går in i klassen. Fläckborttagning för häst är också något som framför allt de med ljusa hästar kan ha ett stort behov av.

En fläckborttagningsspray som kan rekommenderas är K9 Horse Quick Fix Sterling White Magic. (OBS inget betalt samarbete).

När det kommer till att hålla hästen ren är ryttarna överens om att för det första ha hästen ordentligt ren när du anländer till tävlingen och sedan tvätta den efter varje träningspass. Schampoo finns också anpassat utifrån vilken färg din häst har. När hästen väl är ren används hood och täcke anpassat efter tempteratur, ofta används ett tunt nylontäcka så kallat sheet. Svansen skyddas med svanspåse. Hästens vita strumpor kan täckas med kyllera och därefter lindas. När det är dags för tävling borstas leran enkelt bort och benen är skinande vita. Vid behov kan benen lindas med stallbandage när hästen transporteras mellan stall och tävlingsbana. Väl på tävlingsbanan hålls hästen ren med hjälp av borste och glansspray.

Exempel på groomingbag. Foto: Linn Olersbacken Hellberg

Hoppas att ni kunnat ta till er något av alla dessa tips! Vi på My Western Pleasure önskar er varmt lycka till på tävlingen!

Tack till Jeanette Almén, Linda Hansson, Anna Lejvell, Marie Adolfsén, Cora och Åsa Kümmerling, Jeane Strömberg, Sofie Strandberg och Jessica Sandervig.

Text: Linn Olersbacken Hellberg

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: