Coaching med Anette Nilsson Pavlovic: Att hantera tävlingsprestationer och utvecklas som ryttare

Efter Anettes Nilsson Pavlovics mycket uppskattade tidigare inlägg på My Western Pleasure är hon nu tillbaka med lite tips och råd på hur man på bästa sätt kan hantera och utvärdera sina prestationer på tävlingar.

Hur kan jag använda mina scoresheets för att förbättra mina resultat i nästa tävling? 

Gå igenom hur din väg genom banan gick och kändes. Fundera sedan på vilka händelser på banan de olika kommentarerna på scoresheetet kan handla om. Om det är möjligt, tala med någon som sett dig och be om feed-back kring vad de tänker att de olika poängen speglar. Det kan vara klokt att utbyta denna tjänst med någon eller några som du har ett konstruktivt, dvs kort och fokuserat utbyte med i frågan. 

Hur bibehåller jag mitt fokus och laddar om inför nästa klass om jag är missnöjd med min prestation i klassen jag nyss tävlat i?

Det mest effektiva är om du nu, direkt, börjar bygga ett funktionellt förhållningssätt till att tävla inom Western ridning faktiskt ofta innebär flera starter. Du får bestämma dig för att acceptera pigga omstarter som ett faktum och inte som ett problem. Då kan du se att varje deltagande i en klass är en helt ny och egen prestation som är separat från både föregående och nästa. Du behöver besluta dig innan tävlingen att ditt resultat i en enda klass visar din prestation i just denna klass och inget annat. Nästa klass är nästa klass och, med detta beslutsbaserade och upptränade sätt, en helt annan tävling

Hur ska jag fortsätta prestera bra i nästa klass efter en lyckad prestation?

På samma sätt som när det inte gått så bra men med den skillnaden att du kan ta tillvara känslan av avslappnad glädje. I detta fall är ordet avslappnad glädje centralt. För vissa kan annars en god prestation kännas som att man satt en hög ribba som slår an en kravfull ton för kommande klasser vilket leder till stress och anspändhet.

Nästa klass är en annan tävling (för du har ju nu såklart börjat tränat upp detta förhållningssätt och tror därmed inte att du kan skåda in i framtiden bara för att du vet hur förra klassen gick). Så när det gått bra i en klass, släpp kravfyllda förväntningar och krav på att du nu måste göra lika bra eller bättre och sjunk in i den avslappnade känslan ( t ex genom att ta ett andetag, andas ut med en leende suck). Känslan är i din kropp och inte i en förfluten händelse som tävlingen i förra klassen, den håller du på att glömma för stunden medan du tar ett nytt leende andetag och slappnar av i kroppen medan du tar nytt fokus på nästa klass.

Viktigt är att konstruktiv feed-back ska vara en värdefull spegling som leder till fördjupat lärande.

Anette Nilsson Pavlovic

Hur utvärderar jag min prestation oavsett mina resultat?

Först och främst behöver en ha en trygg och vänlig ton gentemot sig själv om konstruktiv utvärdering alls ska kunna genomföras. All utvärdering, oavsett prestation, ska leda till lärande och vi lär oss bäst när vi är nyfikna och avslappnade så var försiktig med dömande ton, anklagelser eller för den delen att ha tunnelseende för det som gick bra att du inte vill ta in det som kan utvecklas vidare. Om du kan komma överens med en eller några personer om att ge feed-back till varandra på detta sätt är en guldgruva.

Viktigt är att konstruktiv feed-back ska vara en värdefull spegling som leder till fördjupat lärande. Då speglas både det som fungerat bra och det som behöver arbetas vidare på. Om det är riktigt bra feed-back kan även förslag på förbättringsarbete ges.

Hur lägger jag upp min fysiska och psykiska träning för att förbättra min prestation till nästa tävling?

Först; ta hand om dig kropp med hälsosamma vanor rörande sömn, kost och hållbar självomtanke. Lär dig att slappna av, ett enkelt sätt är att avsätta någon eller några minuter varje dag att lägga märke till ditt andetag och lägga märke till hur det sköter sig själv. Ett lugnt andetag får din mage att bölja upp och ner och kräver ingen medveten inblandning eller styrning. Vill du le vänligt under tiden ännu bättre och känner du att det kan vara skönt att sucka eller om ett förnöjt ljud slipper ur dig när du andas ut; också bra. När du kommit in i detta avslappnade tillstånd kan du se över din kommande tävling och vilka starter du har i vilka klasser.

(andas in-andas ut- le).

Sjunk in i kroppen och känn hur du vill känna dig när du tävlar, vad du är nyfiken på vid nästa tävling. Du kan gå igenom vilka tidigare lärdomar du fått med dig.

(andas in- andas ut- le).


Kom överens med dig själv om hur du ska prata med dig själv: vänligt och konstruktivt, så du blir en trygg person för dig själv att vara med. Utvärdering är inte att leta upp allt en kan och sedan klaga på det. Om du vid det här laget har skaffat dig någon eller några andra som håller sig till förutsättningarna för konstruktiva feed-backsamtal med fokus på lärande och förbättring kan du kolla av med dem. Proffstips är att du själv varje gång du delar konstruktiv feed-back till någon annan också själv lyssnar på vad du säger. Det är en fantastisk källa till fördjupat eget lärande. 

Foto av Hamid Tajik pu00e5 Pexels.com

Vad är skillnaden mellan att utvärdera sin prestation och att ta hjälp från någon?

Vi kan inte se oss själva utifrån. Dessutom färgas ofta vår uppfattning av tidigare erfarenheter och känslor medan en utomstående ser det som händer på ett mer direkt sätt.

Några tumregler är:
  • Det viktigt att välja någon du fungerar med samt att ni pratar er fram till en gemensam tydlig karta över på vilket sätt och i vilket syfte feed-back ska ges.
  • Kanske fungerar ni lite olika, lyft då det, vi tenderar att ge det vi själva vill ha och då är det lätt att hamna fel. 
  • Ärlig och konstruktiv spegling; en spegel visar allt utan att döma, en feed-backpartner gör detsamma.
  • Se till att vara överens om när feed-backen börjar och när den slutar, skapa en tydlig ram så den inte vävs in i kompissamtal. Om en spontan tanke uppstår, säg ”Jag kom att tänka på en feed-back fråga, passar det nu eller ska jag skriva ner det så vi tar det nästa gång vi ses?”
  • Tänk över vad du säger och välj orden, det är ok att korrigera men var hjälpsamt tydlig, ej inlindad eller burdus.
  • Kanske vill du ha olika feed-back av olika personer? Kanske kan du ge någon feed-back men ta emot av någon annan? Det som alla tjänar på är när feed-back har ett välfungerande flöde i stort, ni behöver inte låsa er vid samma personer hela tiden.

Behöver man ta hjälp av en tränare för att utvärdera sin prestation?

Det handlar helt och hållet vad du vill med ditt tävlande. Om du har ambitioner att förbättras inom överskådlig framtid är svaret ett rakt: JA.

En bra tränare ger dig tydliga instruktioner om vad du behöver träna på, förfina och dina styrkor så att du sedan tränar på det som är relevant för just dig. Det kan vara kostsamt så välj väl, använd tiden väl och öva, öva, öva. Här finns mycket att vinna om du dessutom har några pålitliga feed-backpartners som du sätter in i planen din tränare gett dig. På så sätt kan en utbilda sina feed-backpartners till högre och högre feed-backskicklighet. Detta är en fråga som alla som tävlar i individuella sporter måste hantera. Det klokaste en kan göra är att inse att alla med samma intresse sitter med samma dilemma. Istället för att odla konkurrens kan en odla samarbete som faktiskt visat sig öka allas kvalitet och därmed sporten i stort. Vidare är det en enorm styrka att ha en sådan kultur inom sporten i förhållande till att få fler medlemmar. Inga nybörjare vill mötas av en hård, dömande och spänd miljö.

En objektiv och konstruktiv utvärdering börjar med din trygga inställning till dig själv.

Anette Nilsson Pavlovic

Hur ska man hålla sig objektiv till sin prestation vid sin utvärdering?

Träna i och kom överens med dig själv rörande hur du tycker det är ok att du pratar med dig själv. Detta är helt fundamentalt om du alls ska kunna utvärdera något objektivt.  Om du trots allt blir arg, dömande, modstulen;
– påminn dig själv om ditt avtal rörande inre samtalston
– andas in- andas snällt ut några gånger så du slappnar av i kroppen innan du återgår till utvärderingen. Det kanske känns underligt först, gör det ändå, övning ger färdighet.

En utvärdering måste vara nykter utan att vara dömande och ska kunna belysa även styrkor. När vi är spända, arga, dömande, ledsna är det svårt vare sig du för stunden är själv eller använder tränare eller feed-backpartner. En objektiv och konstruktiv utvärdering börjar med din trygga inställning till dig själv.

Foto: Gert Andersson

Ibland är det svårt att se sin egen utveckling, hur kan man underlätta detta?

Genom att ha en tränare, att be tillförlitliga personer om en 360 graders feed-back (inte bara att peka ut allt elände de bara kan), att ha en feed-backpartner eller gärna flera, att filma dig och gå igenom med tränare eller någon tillförlitlig och, viktigast av allt när du ser dig själv filmad; var trygg och ha en vänlig inre tilltalston.

Hur vet man vilka mål man ska sträva mot i en bedömningssport?

Fråga tränare, fråga de mer erfarna, läs på, gå på tävlingar och se vad som premieras och vad som slås ned på. Om det är möjligt, gå till the horse’s mouth så att säga; fråga domare. I bedömningssporter är det vanligt att domarna möts innan tävlingen och kalibrerar sig mot varandra. Kan detta vara något som på något sätt delas ut via förbundet, helt i form av en begriplig lathund? Kan du ha ett strukturerat möte med början, syfte och avslut, med sportkollegor. Se då till att hålla er till ämnet, ta fikastunden efter officiellt mötesavslut och fira hur väl ni hanterar det som är viktigt för er. 

Anette Nilsson Pavlovic

Anette
Anette Nilsson Pavlovic

Anette arbetar sedan 2005 som legitimerad psykolog, framför allt med terapier för vuxna samt med chefs- och grupphandledning. Hon håller föreläsningar och utbildningar kring ledarskap och dess intressanta utmaningar och möjligheter ur ett långsiktigt perspektiv. Hon har stor erfarenhet av att arbeta med stress och hur man hanterar den på individ- och gruppnivå. Hon är speciellt erfaren rörande vad som är stressens motsats och bot samt vad som krävs för att vi ska uppleva återhämtning.

Anette kännetecknas av sitt stabila lugn, mod och tydliga fokus på compassion.  Hon har en alldeles särskild förmåga att upptäcka, tydligt påvisa och lyfta tillgångarna och de bästa sidorna hos dem hon träffar vilket i sin tur gör att självtillit och handlingsförmåga ökar hos dem hon möter.

Text: Sebastian Blennerup

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: