Tränarpanelen tipsar: Så kan du utvecklas i gångartsgrenarna

MWPs tränarpanel består av Malin Billberg, Regina Schönborg samt Therese Andersson. I denna intervju får du tips på hur vad du kan träna på för att nå nästa nivå i gångartsgrenarna.

1. Hur påverkar övergångarnas kvalité den totala prestationen i en gångartsklass och hur kan jag träna för att få dem stabila?

Malin: Att ha bra jämna övergångar i Hunter under Saddle (HUS)  och Western Pleasure (WP) är något av det viktigaste. Tappar man övergången så tar det längre tid att få till gångarten du går till. Vilket gör att domaren får en dålig ”första” syn på t.ex galoppen om du nu går till den. 

Att träna övergångar ingår i min dagliga träning. Viktigt är att få hästen genomarbetad och mjuk, samt att få den att acceptera benen. T.ex vanligt hos många hästar är att de kör upp huvudet när ”galoppskänkeln” kommer på.

Regina: Övergångarna kan vara avgörande i en klass med hård konkurrens av andra ekipage där domaren måste detaljbedöma ekipage för placering. Träna mycket på t.ex skritt till galopp, trav till galopp, galopp till skritt med mera både i longering och på ryggen. Kör både i intervall och övergång från t.ex en längre/kortare galoppsträcka så hästen blir bekväm och kan slappna av och känner sig trygg. På en unghäst är det vanligt att hästen inte orkar ta galopp och blir lite nonchalant och att den kan stressa lite efter en galopp. Var alltid lugn om du misslyckas. Jobba hästen på andra saker och upprepa övningen efter en stund.

Therese: Övergångarna mellan de olika gångarterna påverkar helhetsintrycket. Det ska se lätt och harmoniskt ut, inga tvära stopp eller långa förberedelser inför ny gångart. Mjuka fina övergångar gör även att hästen kommer i rätt takt och tempo, det ser enkelt ut. I Hunter under Saddle ska man träna på att komma upp i galopp från trav utan att behöva sitta ner. Träna på att få hästen att fatta galopp från lättridning. Hästen ska bibehålla formen. Samma sak när man går från galopp till lättridning med framåtbjudning. Det är viktigt att kunna sätta sig direkt på rätt sittben i lättridningen från galopp utan att titta ner. Be någon stå och säga vilken gångart du ska rida i och gör övergångar tills det sitter.

2. Kvalitén på rörelserna hos hästar som avlats för gångartsklasserna blir högre och högre. Hur kan jag träna min häst till att få mer påskjut och ökad steglängd utan att bli snabbare i tempo?

Malin: Att få sin häst till ett långt och markbundet steg och dessutom gå sakta är något av det svåraste. Först av allt träna steglängden ej tempot. Kanske först ha ett högre tempo där du automatiskt får framåtbjudning och hästen orkar att bära sig. Det finns många olika övningar men t.ex. i jogg tränar jag mycket på skänkelvikningar. Även ”hörn” eller volter för att få upp hästens bogar med driv utan att behöva bromsa i tyglarna.
I galopp, även där hörn men även mycket förvänd galopp där du i ”hörn” flyttar ut bakdelen för att få hästen att pusha mer med ytter bakben.

Regina: För att få mer steglängd och påskjut är det viktigt att din häst är vältränad och stark. När du kan ta i tygeln och driva på med dina ben utan att hästen endera stannar upp eller tar bettet och går fortare är det bra läge att öka på stegen. Man sätter sig och blir tyngre i sadeln, rätar upp sig lite mer så man får tyngd i stigbygeln. Ha ej för långa stigläder!!!! Sen håller man upp hästen i tyglarna och ”bromsar” lite i dem. Samtidigt trycker man på med skänklarna för att hästen ska fortsätta framåt, inte stanna av. Om hästen ger efter i munnen och går fram för skänkeln kommer den öka sin steglängd utan att bli snabbare. Prova gärna utan sporrar så kan dina ben ”begära lite mer”. Glöm ej att även om tygeln från början är kort ska du ha mjuka fingrar och händer, inte hålla krampaktigt i tygeln. Upprepa flera gånger och beröm. Snart nog kan du begära mer och prova på en hand i pleasure.

Therese: HUS är ju en gångartsklass där man vill visa upp en häst med ökad steglängd och bra påskjut, vissa hästar är avlade för det andra inte. Man kan träna upp det till viss del, men har man en häst som är avlad för något helt annat och inte har exteriören för det kan det vara svårt. Men vi utgår från en allaround eller hunterhäst. I hunter vill man att hästen ska ha framåtbjudning och kunna suga mot bettet i stället för att ”knäppa av” med nacken. Viktigt att låta hästen gå fram och sedan möta med tygel/hand. Har du en häst som backar av bettet, betsla inte för skarpt. Har du en häst som sänker huvudet eller går bakom lodplan använd inte bett med hävstångseffekt utan ett snällare bett. Man vill att hästen söker sig framåt.

För att hästen inte ska bli framtung eller lägga sig i handen gäller det att den från början är väl grundriden och har lärt sig att trampa under sig och höja ryggen när man lägger till skänklarna.

”Lägger hästen sig i handen” får man lyfta upp bogarna med hjälp av att höja handen på träning samtidigt som man lägger an skänklarna.

IMG_2034
Malin Billberg & Imagin a good Life, Foto: Luxcompany GmbH

3. I Hunter under Saddle är det viktigt att hästen kan bära bettet för att kunna gå framför lodplan med tygelkontakt. Hur åstadkommer jag detta utan att hästen blir framtung?

Malin: I HUS där hästen ska hålla bettet är det viktigt att jobba kroppen på hästen och inte bara jobba ner nacken och få den av från bettet. Jobbar du hästens bärighet och för den loss i bogarna så faller nacke på plats.

Regina: Om din häst är framtung måste du jobba med kortare tyglar och mycket driv i din sits och skjuta på med dina ben (se fråga 2). Rider man lätt kan man skjuta på hästen varje gång man sätter sig ner i sadeln.
Om hästen går bakom hand kan man lyfta upp hästen fram med händerna upp, trycka på med skänkeln och prova släppa när hästen kommer upp och mjuknar. Jag går ofta in på volter en kort stund om hästen är riktigt tung, lättare att få dem att släppa efter lite böjda. Om en stund kommer hästen slappna av och börja ta stöd i bettet och slappna av i sin kropp.

Therese: Se svar på fråga 2.

4. Vad är viktigt i träningen för att få en samlad och jämn ryggning?

Malin: När det gäller ryggning så måste hästen få eftergift precis som när den går framåt.
Jag jobbar mycket på att rygga några steg sen lägga en liten volt med innertygeln i skritt eller trav tills den blir mjuk sen prova ryggen igen. Jag lägger också gärna in ryggningen i lite då och då i passet så det inte blir en grej av det. Men man vill gärna inte bara gå rakt fram efter en ryggning för då ger det ingen mening för hästen. Så styr den gärna i en annan riktning när du går framåt.

Regina: I ryggning måste hästen acceptera att du tar den i munnen och driver den med tryck från dina ben bakåt. Om den inte lyssnar ta lite mer i handen uppåt och hjälp hästen bakåt med att gunga bak din kropp samtidigt som skänkeln samlar/trycker bak hästen. I början ta ett steg beröm och vila kort. Begär fler och fler steg. Ge efter lite i handen när hästen går bakåt och ta igen, ge efter och så vidare. Senare ska hästen kunna flytta kroppen i t.ex en cirkel i ryggning och färdig häst klarar det på lös tygel genom att din kropp ger signaler din häst känner igen. Är hästen trygg i övningen blir den följsam mjuk och villig.

Straffa inte hästen med att rygga! Rid den framåt istället om något krånglar. Var noga med beröm! 

Therese: Samma sak här, låt inte hästen sänka bogarna och dra frambenen i ryggningen. I träning lyft handen och slut om med benen.

 

Ett stort tack till vår tränarpanel för att de delat med sig av övningar och tips. Vi hoppas att du fått inspiration till att träna vidare och fortsätta utvecklas i gångartsgrenarna!

 

Text: Linn Olersbacken Hellberg

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: