Svenska ekipage tävlar framgångsrikt i USA

Året närmar sig sitt slut. Kanske är du igång med att planera nästa års clinics och tävlingssäsong. Kanske använder du denna tidpunkt på året för att se tillbaka på det du åstadkommit i år och kanske även tidigare, för att sedan blicka framåt mot nya mål för 2019. Själv tycker jag att det är få saker som inspirerar lika mycket som våra egna landsmän och kvinnor som satsar stort, genomför en dröm, närmar sig mål eller kanske rent ut av når dem och visar att det är möjligt!

I denna artikelserie intervjuar jag Jeanette Svenneskog som tävlat på APHA World Championship Show, familjen Berndtsson som tävlat på Color Breed Congress samt Linn Andersson som tävlat på Lucas Oil AQHA World Championship Show. Dessa tävlingar är förlagda i USA vilket innebär en enorm satsning från samtliga ekipage!

Först ut är Jeanette Svenneskog som tog hem APHA World Champion-titeln i Amateur SPB Horsemanship, Amateur SPB Ranch Riding och Open SPB Halter Stallion. Därutöver tog hennes tränare Brooke och Marty Dixon hem World Champion-titeln i Open SPB Trail respektive SPB Open Ranch Riding med samma häst!

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

1. När bestämde du dig för att delta på APHA World Championship Show?

I år var tredje gången som jag tävlade på APHA World Show. Jag har varit och tävlat 2016, 2017 Och 2018, När jag köpte min häst i mars 2016 så bestämde jag mig omgående att jag ville prova på att tävla innan jag tog hem honom och eftersom hans uppfödare och tränare enbart tävlade APHA shower så var det APHA World Show som gällde.

2. Vilken häst deltog du med?

Min häst heter Rockin My Lazy, även kallad ”Roscoe” han är en hingst född 2013 och är efter Lazy Loper och undan ett World Champion sto vid namn Color My Rockies efter Dirty Rocki. Roscoe används även i avel och finns via fryst semin både i Europa och USA.

3. Hur har förberedelserna sett ut?

Roscoe står numera hos Dixon Show Stable som drivs av Marty och hans dotter Brooke Dixon, jag har haft honom där sedan våren 2017. Under 2016 stod han hos uppfödaren men då hans tidigare tränare bytte arbete flyttades han till Dixons. Jag är mycket nöjd med hur de tar hand om honom och jag försöker besöka honom för att träna/tävla ca 3 ggr om året. Utöver APHA World Show så åker vi även på Pinto World Show som går varje år i juni.

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

4. Hur skulle du beskriva stämningen på tävlingen?

APHA World Show är en trevlig tävling, jag upplever att stämningen är bra. Alla är trevliga och lokalerna är väl anpassade. Det anordnas en del aktiviteter förutom själva klasserna vilket är trevligt. De har ”Ride the Pattern clinics”, någon kväll bjuder de på mat, de har lotterier och i år var vi på studiebesök på en whisky ranch.

5. Vilken var den största skillnaden på denna tävling jämfört med tävlingarna i Skandinavien och Europa?

Det som jag tycker kan vara en stor skillnad är hur väl deras tidsplaner håller. De gör också anrop innan varje klass, så man inte skall missa. Sammanlagt gör de 3 anrop som hörs ut i alla stallar. Så man kan följa med och vet exakt när det är dags att gå till arenan där din klass är.

De kör i 3 arenor samtidigt på tävlingen. Utropen saknar jag väldigt här hemma. I övrigt är det som vilken tävling som helst anser jag. Lite fler hästar och klasser bara.

6. Vad tar du med dig från tävlingen?

Oj, ja…en lust att återvända och erfarenheter.

7. Vad har du för råd till den som funderar på att delta på APHA World Championship Show?

Åk! Men självklart är det ett stort projekt, man vill ju komma väl förberedd, så träning är ju A o O.

Det svåraste är ju att bli kompatibel med en häst som man inte rider varje dag året runt. Men en bra tränare coachar fram sina ekipage i de grenar de har bäst chans att lyckas bra i. Så att tillhöra ett bra team är en viktig bit.

Vi på My Western Pleasure tackar Jeanette för denna gång och önskar henne varmt lycka till med nästa års satsningar. Vill du veta mer om Jeanettes hingst Rockin My Lazy kan du läsa mer här!

Text: Linn Olersbacken Hellberg

Photo credit: Larry Williams, Svenneskog.

%d bloggare gillar detta: