Trail in hand med Therese Andersson

Image-2

Therese Andersson driver TAtraining  på Bråvesta, Billesholm och undervisar elever i Western-grenar på SRG i  Svedala.  Här delar hon med sig av sina kunskaper inom Trail in hand. Therese har EM medaljer i bla Western riding, Working hunter, Horsmanship mm samt flertalet medaljer från svenska tävlingar.  

Vad är Trail in hand?

Trail in hand är en förberedande klass till Trail för 1 och 2 åringar där man tar sig igenom olika hinder i olika gångarter (skritt och trav) från marken. Man ska visa sitt samarbete med hästen, hur man tar sig igenom en Trail bana. I trail visar man hur man använder hästen som ett arbetsredskap i terrängen.

Image-1

Hur tävlar man i trail in hand?

Man ska ta sig igenom en Trailbana i skritt och trav, ett mönster som showledningen har tilldelat de tävlande. Man måste läsa mönstret ordentligt så man gör rätt mönster, annars blir man diskvalificerad. Det finns vissa ”hinder” som måste vara med i en Trail bana, som ex skritt bommar, trav bommar och grind. Avståndet mellan trav och skritt bommar står skrivit i regelboken och avstånd på andra ”hinder” står också i regelboken så det är väldigt viktigt att läsa regelboken och se till att avstånden stämmer. Känner man sig osäker så kan man säga till domarens sekreterare som i sin tur frågar domaren om avstånden stämmer.

Image-3

Hur gamla ska hästarna vara?

Hästen får vara med det året de fyller 1 och 2 år.

Måste man ha kedja på sin häst?

Nej, det måste man inte. Det är samma regler angående huvudlag som det är i showmanship. Är man osäker kan man fråga sin tränare, domare och läsa regelboken.

Hur bedöms handler och häst?

Domaren poäng-bedömer ekipaget i mönstret. Man börjar på 70p sedan får man olika avdrag beroende på vad som händer under tiden man gör mönstret, ex får man avdrag för vart i slag hästen gör i bommarna. Mer om avdrag får läsas i regelboken.
Domaren dömmer hur handlern för sin häst och samarbetet emellan häst och handler.

Image

Vad är lämpligt att ha på sig?

Lämplig klädsel för den som visar hästen är ankellånga ”kostym” byxor eller jeans, skjorta eller showmanship jacka och båda ska vara med lång ärm, man kan även ha kavaj, western hatt och western boots. Man får inte ha chaps eller sporrar. Det är samma klädsel i trail in hand som gäller i showmanship.

Text: Therese Andersson

Foto: Mi Ritzen

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: