Rikke Benjaminsen

13650390_10154337427913970_1811509936_n

              Den skandinaviska tränaren i Österrike

Ryttare, hästar, hästskötare, utställare och åskådare har tagit sig till Ostbayernhallen i Kreuth, Tyskland, för att uppleva Bavarian Summer Show och NSBA EM 2016.

När man går runt på området hör man att många olika länder har samlats. Bara i den stallgången där svenskarna står hör vi Tyska, Franska, Italienska och Svenska. Men var är alla svenska tränare?

Moa Nyman finns på plats och gör sitt första Europa Mästerskap. Hon tävlar hästen Flashy All the Time, ägare Åsa Kümmerling. Hon avslutade helgen med att ta hem en 4de plats i NSBA Open Hunter Under Saddle. Hon säger att det känns retligt att hamna precis utanför pallplats, men är också otroligt nöjd över hur hon och ”Flashy” stod sig i konkurrensen på deras första internationella tävling tillsammans.

Men Moa är ensam Svensk tränare på plats. Däremot träffar vi den danske ryttaren Rikke Benjaminsen som flyttade ner till Europa och började jobba för olika tränare direkt efter gymnasiet. Idag bor hon på en stor gård i Österrike tillsammans med sin sambo Bernhard Schiesl och driver det egna företaget RB Showhorses.
Vi planerar träff i baren på arenan för att ta något svalkande att dricka i den tyska värmen och prata lite om hur livet ser ut för henne just nu. I baren är det full fart eftersom det är Fotbolls-EM på TV och Tyskland och Frankrike möter varandra, så vi vandrar vidare till ett lugnare område där vi kan prata ostört.

Min första fråga blir direkt: ”Hur är livet som tränare nere i Europa?”

”Det är hårt jobb! Det kan jag inte sticka under stolen med! Att starta eget företag kräver mycket reklam och det kostar mycket pengar i början. Jag har klarat mig bra tack vare att jag har jobbat på ställen tidigare där jag fått bra kontakt både med andra tränare och också med kunder som har hjälpt mig att komma igång. En annan sak som hjälpte var också att jag hade hästar till salu och därav fick kontakt med kunder som fick upp ögonen för vem jag var. Hittade också andra hästar som var till salu till folk som letade häst och när jag väl hittade en häst åt dem bestämde de sig för att ha kvar hästen hos mig i träning, så det är så jag har kunnat bygga upp min verksamhet.”

Rikke måste pausa sitt svar för nere på ridbanan är det en reining som pågår och just nu sticker hästen iväg i den stora snabba volten med besked!

”Som ni hör på folket så är det verkligen kul att vara där allting händer”, säger hon när hon fortsätter. Jag har svårt att tänka mig att ha företaget i Skandinavien. Jag saknar folket och stämningen på de skandinaviska tävlingarna men kvalitén på hästarna, tävlingarna och mönstren vi rider gör så stor skillnad för oss som jobbar med det på heltid, och även för våra kunder för den delen.”
”Så om jag förstår dig rätt tycker du det har varit bättre för dig att starta företag genom kontakter och sälja hästar, kanske inte genom att bara tävla?” – frågar jag.
”Vi måste alltid göra både och. Däremot så tycker jag inte att det viktigaste för mig och mina kunder är att vinna. För många hästägare så är det viktigaste att man visar deras häst på ett snyggt sätt. De vill också ha en häst som hela familjen kan rida och som kommer hålla en längre tid. Jag som tränare presenterar mig också på ett bra sätt genom att vara hel och ren, ha välvårdade hästar och visa på att hästarnas välmående är det viktigaste hemma hos mig.”

När hon berättar om sitt vardagliga arbete förstår jag vad hon menar med att det är hårt jobb. Hon är ensam på gården med att fodra alla hästar, släppa ut och in från hagen, mocka alla boxar, rida 6 hästar, ta hand om avelsstona och fölen och samtidigt se till att gården hålls i skick.

”Det känns viktigt för oss att hålla god standard för oss, hästarna och alla människor som kommer. Det är också väldigt viktigt för oss att hästarna får ha ett bra hästliv med mycket utevistelse.”

Fram till Juli i år har det varit jobb Non Stop från 6.00 på morgonen till 22.00 på kvällen, men i mitten av Juli fick hon en praktikant från Danmark som kommer hjälpa till och förhoppningsvis kommer hon vara kvar hos Rikke i ett år.

Vilka tränare har du jobbat med innan du startade egen träningsverksamhet?

” Jag började jobba för Jagfeldts nere i Tyskland. Jag jobbade hos dem i 2 år och tävlade deras hästar tillsammans med Alexandra. Efter det tänkte jag åka hem till Danmark men fick då ett telefonsamtal av Laura Kraak som jobbar med sin man Peer och driver deras verksamhet i Österrike. Förr var Peer tränare själv men idag är båda amatörer med 6 riktigt fina hästar och de frågade om jag skulle vilja komma och jobba som huvudtränare i deras verksamhet. Jag blev kvar där i ett år och det var bästa året i mitt liv! De har så otroligt fina hästar och jag fick förverkliga många drömmar! Både jag och Peer tävlade hästarna tillsammans eftersom Laura var gravid. Vi vann både Europa Mästerskapen, Tyska Mästerskapen och Golden Series i allt från Hunter Under Saddle till Western Pleasure, det var så roligt!”

Jag kommer ihåg det här året för Rikke. Jag satt hemma och tittade på Europa Mästerskapen på Live stream och kommer ihåg när Rikke och Matteo Sala var ensamma kvar på kortsidan av ridhuset och väntade på att speakern skulle annonsera vem som var Reserv Champion och vem som var Europa mästare i Western Riding. Just den gången blev Matteo Sala Europa Mästare i Western Riding men det tycker Rikke var okej, eftersom hon hade vunit Golden Series i Western Riding tidigare under året.

13624758_10154337428018970_112128619_n
Bernhard Schissl och hästen Adelightfulchocolate

Efter detta år kände Rikke att hon var redo att starta sitt egna företag. Hon träffade Bernhard redan när hon jobbade hos Jagfeldts och under året hos Kraaks kunde hon och Bernhard planera hur deras framtid skulle se ut.
Nu har de fått överta Bernhards familjegård i Aspach i norra Österrike. Där har de 13 boxar men väntar på byggnadstillstånd så att de under hösten kan bygga upp 10 boxar till plus ett större Ridhus. När allt är klart planerar de att båda två ska kunna vara hemma och jobba med verksamheten tillsammans.

I dagsläget har Rikke 6 hästar i träning och utöver de har de några avelsmärrar som Rikke har stora förhoppningar om och skulle gärna vilja bygga upp ett bra avelsprogram för dem.
”Vi har fått vårt första föl i år och vi kan inte vara mer  nöjda. Det är en hingst efter Winnies Willy som redan är såld till en tjej hemma på gården så det ska bli kul att få fortsätta jobba med honom och se hur han utvecklas! Vi har även betäckt med VS Flatline i år och vi ska prova igen med The Rock och Only Krymsun. Blir spännande att se var vi får för bebisar till nästa år.”
Rikke berättare också om hur svårt hon tycker att det är att hitta bra hästar i Europa och när man väl hittar en så kostar den otroligt mycket pengar.


”Vi vill att folk ska ha råd att köpa bra hästar till ett bra pris.”

Det är en av de stora skillnaderna Rikke ser emellan Skandinavien och resten av Europa.
Hemma i Skandinavien vill inte folk betala den summan som kanske ofta krävs för att få den kvalitet på häst man efterfrågar. I Europa vet folk att det kostar mycket mer, ofta mer än det dubbla än vad folk i Skandinavien är beredda att betala. Dessutom finns det en helt annan kultur i Europa kring att hålla häst i träning i minst ett år.
”Här har de inga problem med att ha hästen 5 timmar bort och komma och hälsa på och rida på helgerna. De vet då att hästen får den träning och utbildning den behöver och när den är tillräckligt skolad kan ägaren bara ha kul i framtiden. Självfallet har jag också kunder och vänner som bor närmare och kommer och rider oftare, vilket är avlastande för dem då de antingen studerar eller har ett heltidsjobb som tar mycket av deras tid.”
Just kontakten med kunden är det Rikke tycker att hon har lärt sig mest om efter att hon startat eget företag.

”När jag jobbat som assisterande tränare har jag bara kunna fokusera på hästarna, men nu ska man se till så att kunderna är uppdaterade om allt som händer. När ska det komma en veterinär? När är det dags för hästen att skos? När ska betalningen in för nästa tävling? Det är mycket att hålla reda på. Det är också viktigt att kunden känner förtroende  för mig som tränare och att jag kan förklara på ett bra sätt när kundens önskemål kommer ta lite längre tid att uppfylla. Hästen kanske är för ung för att åka på de stora tävlingarna och då måste jag kunna förklara det på ett bra sätt för ägaren. Och när man väl åker och tävlar så kan man vara jättenöjd med hästen och den har skött sig väldigt bra men det räckte inte till topplaceringarna, det måste man också ta med kunden och planera vidare för nästa tävling.”

Vilka stora skillnader tycker du att det finns på skandinaviska tävlingar och större tävlingar nere i Europa?

13624966_10154337428068970_1416495758_n
Rikke Benjaminsen tillsammans med hästen KH Watch for Skater

Rikke behöver inte tveka förens hon svarar ”Mönstren! I Europa finns det alltid en plan med mönstret. I framförallt Trail läggs mönstret på ett sätt så det blir flyt och lätt att ta sig igenom. I Danmark i alla fall, kan det ligga 3 olika hinder men dom ligger bara slumpmässigt utlagt. Avstånden emellan bommarna i hindret kan stämma men sen avståndet emellan 2 separata hinder glöms ofta bort och då blir det svårt att få bra fattningar och övergångar emellan, vilket gör att man kommer fel in på hindret. Det saknas helt enkelt linjer.”

Vi började också prata om dagsschemat för en tävling i Tyskland och en i Skandinavien. I Skandinavien trycks alla klasser in på 3-4 dagar och vi vill ha med så mycket som möjligt och alla vill vara med på så mycket som möjligt. Det blir då otroligt svårt för en tränare att ha med sig mer än 2 hästar. Det blir för stressigt och för mycket jobb. Här i Tyskland pågår tävlingarna i en vecka och då finns massa tid att rida fram, förbereda och tävla fler hästar.
”Men det är bra att det finns Paid Warm Up i Skandinavien nu, det är till stor hjälp!”

Till sist, vilken är din favoritgren?

”Western Riding, Ingen tvekan! Jag gillar att få rida mina hästar med framåtbjudning. Även hästarna jag rider för Pleasure rider jag mycket framåt och tycker att det förbättrar deras rörelser. Jag gillar även Hunter Under Saddle eftersom jag även där får driva fram i ett högre tempo och med naturligare rörelser. Jag ser fram emot den dagen när Pleasure blir lite snabbare.

Jag lärde känna Rikke för 6 år sedan, när vi båda representerade våra länder i Youth World Cup i Oklahoma, USA. Vi båda kan se tillbaka på den tiden som otroligt lärorik och betydelsefull!
”Det var fantastiskt att få rida så många bra hästar, träna för några av USAs bästa tränare och lära känna så många människor runt om i världen. Jag känner verkligen att den erfarenheten la en bra grund för mig att våga ta mig ut i världen och börja jobba hårt för att nå mina drömmar!”

Vi hoppas alla ungdomar ska få möjligheten till att vara med om en sån resa. Tyvärr har inte Österrike något lag just nu men vi peppar Rikke till att ta tag i det till framtiden!
Tack Rikke Benjaminsen för att vi fick lära känna henne bättre och önskar henne fortsatt lycka till med verksamheten!

13652373_10154337427928970_171398014_n
Rikke Benjamins och hästen HC a Gleam of Hope

Text: Josefin Odeberg
Foto: Figure 8 

 

%d bloggare gillar detta: