Pleasure med Kümmerlings

Kümmerlings
Familjen Kümmerling på Tyska Mästerskapen tillsammans med tränaren och vännerna Karin Prevedel och Alan Giordano. Åsa rider Don’t Dress Me och Cora rider Don’t Skip it up och i mitten har vi pappa Tomas

Inget väcker kanske så mycket diskussion som grenen Western Pleasure.
Vi kanske är ovana vid gångstilen, hästens hållning eller kläderna ryttaren bär. Men om vi vill komma till toppen bör vi också skåda de människor som håller sig där just nu.

Här i Sverige har vi turen att ha en familj från Vadstena som håller sig på Topp på de Europeiska listorna och mästerskapen. Här bor Familjen Kümmerlings där både mamma Åsa, Pappa Tomas och dotter Cora tävlar på högsta nivå. Hemma i vardagsrummet, stallet och garaget står pokalerna och prisrosetterna på högar.

Vi blir då nyfikna och höra hur de tänker inför en tävling och vad som är viktigt inför en start. Jag åkte ner för att se när Cora red sin Quarter Valack Don’t Skip It Up och fråga henne och mamma Åsa några frågor.

 1. Hur viktigt är första intrycket och vad gör ni för att ge så bra intryck som möjligt?

Utseendet är absolut viktigt! Det behöver inte betyda att man ska ha dyraste jackan eller sadeln med mest silver – det viktigaste är att du är hel och ren.

Du kan ha en vanlig och enkel skjorta men då kan du stryka den ordentligt, kanske till och med ha ett snyggt strykveck.

Män som rider Pleasure måste ha en knut i halsen. Det finns att köpa som kit på olika butiker.

2. Hur ska jag som tävlar hantera de andra ekipagen på banan?

Se vem du vill, eller framförallt inte vill, bli jämförd med. Håll koll på framridningen och se vilka dina största konkurrenter är och håll dig borta ifrån dem när du är inne på banan.

Du måste även hålla avstånd från de andra ekipagen för att undvika olyckor och också för att det blir lättare för domaren att kunna se dig om du har en egen lucka. I Hunter Under Saddle vill du ligga på innerspår för att synas men så gör man inte i Pleasure. Håll också uppsikt när du byter varv. Om du till exempel har någon nära bakom dig men mycket utrymme framåt kan du fortsätta rida framåt en stund medan den bakom har hunnit vända och rida iväg en bit.

3. Vad är de vanligaste misstagen ni ser nybörjare göra?

Att man inte longerar sina hästar inför tävling. Hästarna är alldeles för pigga och fräscha.
En annan miss är att man rider för sakta så hästen inte håller en jämn och bra takt.

4. Tycker ni, som ryttare, att det märks att domarna tänker mycket på reglerna om att hästen inte ska gå för lågt med huvudet eller för långsamt?

De som gör det hamnar sist! Men man måste också komma ihåg att olika hästar håller sin balans i olika lägen. Vi måste se om hästen har ett lågt huvud för att det är nedtvingat eller om hästen känner sig bekväm där, och det ser domarna.

5. Kan ni ge några tips till läsaren som vill köpa en pleasurehäst för att tävla på hög nivå?

Det viktigaste är att hästen är stark och trevlig mentalt. Men han eller hon måste också ha fina gångarter. Om ni är osäkra ska ni ta hjälp av någon som kan. Det är inte alltid den äldsta hästen med mest erfarenhet och finast stamtavla som är den bästa. Du kan se om hästen är lugn, klok och har talang redan i ung ålder.

Köp aldrig efter färg eller papper!

6. Hur ska jag grooma min häst? Kan jag tävla en häst med lång man? Får jag raka bort känselspröten på mulen och ögonfransarna runt ögonen?

Vi klipper inte ens känselspröten, de får vara så långa de vill. Vi klipper hår som sticker ut ur öronen men vi gör inget åt det som är inne i öronen. Allt sådant är okej här hemma i Sverige men i Tyskland är det olagligt att raka känselspröt och liknande. Däremot så får vi som svenska medborgare tävla utifrån svenska regler men känns onödigt att skapa några onödiga problem genom att trotsa de Tyska lagarna. Vi håller oss en bit ifrån glansspray och mulglans då risken finns att det börjar klia och hästen blir störd av det.
Se till att din häst är så ren och stilig som möjlig, så tillexempel om din häst har vita strumpor är det bra att göra dem extra vita med hjälp av färgspray. Men nu har vi sagt så mycket och inget av det är lika viktigt som en ren och snygg lössvans. Den får inte hänga under kotan. Hellre för kort än för lång. Även löslugg börjar bli populärt men inte i närheten av lika viktigt som lössvansen.

Lössvansen är viktig då den ger hästen att stabilare och starkare intryck.

Om din häst har lång man syns hästens hals sämre och när manen rör sig ser det också ut som hästen går fortare. Om du ändå vill spara din hästs man går det bra att göra olika ”uppsättningar” med snoddar.

7. Kan ni ge oss en bra övning ni tycker om att jobba med för att få en stark pleasurehäst?

Det är så olika från häst till häst men glöm aldrig att träna på skritten!
Dessutom ska ni gå in i så många Paid Warm Ups som möjligt. Klä dig i dina tävlingskläder, snygga till hästen och förbered dig precis som till en vanlig klass men ta varje chans du får att skola din häst inne på banan.

Tack Familjen Kümmerlings för att vi fick komma och ta del av era tips till pleasuretävlingarna!

Titta gärna på de videos vi lagt ut där Cora rider sin pleasurehäst Don’t Skip It Up medan Åsa och Josefin Odeberg kommenterar.

 

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: