Avelstips med Antonia Kruzrock

antonia
Antonia och Bjoern Kruzrock med Zippos Mr Good Bar

I Tyskland bor den vackra hingsten Investing Wisely. Hans ägare heter Bjoern och Antonia Kruzrock. Antonia och Bjoern jobbar passionerat med att föda fram fina föl som har stora framgångar på de Europeiska tävlingarna. Varje sto de köper in är för att göra den bästa matchningen med hingsten. Självfallet vill vi få höra vad deras bästa tips är. Jag mailade frågor som de fick svara på.

1. Vad är de 2 viktigaste sakerna du tittar på för att veta att ditt sto kan bli en bra matchning med din hingst?

Först måste du titta på ditt stos för och nackdelar. Hur är hennes gångarter, hennes attityd och hennes temperament. Hingsten du väljer ska alltid ha bra egenskaper i de områden där ditt sto kanske är lite svagare, allt för att ge fölet goda möjligheter att bli så bra som möjligt. Oftast så kan fölet få bättre gångarter om du väljer den ”rätta hingsten”. Däremot är det svårt att förbättra fölets attityd och , det vi kallar huvud, då den ofta tar efter sin mors beteende och dåliga vanor då det är modern som uppfostrar fölet från dag ett.
Men ett mål för alla uppfödare är att ge fölet egenskaper så den kan bli ett strå bättre än modern.

2. Vad är viktigt för att jag ska kunna hålla min häst frisk och hälsosam så vi kan ha en lång karriär tillsammans?

Jag tycker att det är viktigt att hålla mina hästar glada genom att inte börja för tidigt. En ettåring ska få vara en ettåring och inte en tävlingshäst. Jag har inga problem med att ställa ut ett föl i halter för att den ska få följa med och se allt som händer på en tävling och det runtikring, men när den är ett år ska den få gå i hage och leka med andra unghästar. Därefter kan du försiktigt starta hästen i Trail In Hand eller Longe Line, men som man säger på engelska ”Less is More”.

Här hemma på gården jobbar vi aldrig tvååringarna mer än 15 minuter tre gånger i veckan. Sen behöver de få komma ut och leka igen.

När hästen blir tre år är det inga problem med träning men du måste alltid komma ihåg att du jobbar med ett barn som inte är lika stark i psyket som en vuxen häst.

De behöver alltid ha lite paus emellan träningarna och gott om tid för att förstå vad det är du vill. Om du pressar en unghäst för tidigt och orättvist kommer du aldrig få en glad och frisk häst som du kan ha kul med i flera år.

3. Hur kan jag som köpare se att fölet har fina gångarter?

En häst med goda rörelser har goda rörelser från dag ett! Du kan aldrig träna fram fina rörelser hos en häst som inte har dem från början. Rörelserna är definitivt genetiska!
Det viktigaste hos fölen är att de har en fin galopp. Traven är alltid lättare att träna så den blir bättre än vad galoppen är. En bra galopp ska ha ”Flat Knees” i frambenen och trycka djupt bakifrån. Bakbenen ska hålla sig länge i marken när fölet galopperar, det är vad vi kallar att ”Hålla Mark”. Om fölet kan göra detta med lätthet och på ett naturligt sätt visar det på en riktigt bra galopp. Vi vill som sagt också att knäna på frambenen ska vara så raka som möjligt, och det är vad vi kallar ”Flat Knee”. Vi vill även att fölet ska kunna galoppera långsamt utan att bryta ner till jog eller skritt.

Så om du träffar ett föl som kan hålla mark, samtidigt som han eller hon har flat knees och kan hålla det i ett långsamt tempo vet du att du har hittat en häst med riktigt fina rörelser!

4. Vad skulle du säga är den största skillnaden på ett föl som har stor potential i Trail i jämförelse med en som har stor potential i Pleasure?

Ingen större skillnad. I både dessa grenar behöver du en häst med riktigt goda rörelser, även här, speciellt i galoppen. Galoppmanövrarna i Trail är oftast de svåraste på hela banan och de ekipage som klarar dem är ofta de som står på prispallen. Ett tips är att kolla på AQHA World Shows banor. Det är många svåra manövrar som bron, grinden och bommar i olika höjder. Men det är de som ska göras i galopp som är svårast och där hittar du de riktigt duktiga hästarna. Och likadant är det i Pleasure. Om det är svårt för domaren att peka ut vinnarna låter de ofta ekipagen galoppera längre än vanligt för att kunna utskilja ekipagen. Efter två varv kan du se att de som har sämre rörelser blir längre och längre samtidigt som de inte kan hålla samma takt längre. Endast de starka hästarna med goda rörelser orkar hålla sin form i rytm en längre period.

5. A) Vilket är ditt bästa tips till någon som vill hitta en hingst till sitt sto?

Först av allt bör hingsten ha goda resultat från tävlingar, eller om han har skadats innan han har hunnit komma ut på tävlingsbanan ska ha han en riktigt stark stamtavla.

Hingstens mor ska vara mamma till andra framgångsrika hästar eftersom mamman är nyckeln till framgång!

Sen ska du aldrig titta efter en hingst bara för att du känner igen hans namn. Hur har hingstens avkommor klarat sig när avkommans mamma är medel eller en häst av längre standard? Det är enkelt för en hingst att få duktiga avkommor när han har betäckts med duktiga ston. Men enligt mig är inte hingsten en bra avelshingst om han inte lyckas ge duktiga föl när modern inte är av högsta klass.

Titta inte heller endast på de hingstar som det görs mest reklam om – titta efter mer! Fastna inte för föl bara för att de är vackra på bild, eller hingstar som ägs av kända personer. Kolla avkommornas register hos AQHA och se hur många avkommor hingsten har som har klarat sig bra på tävlingsbanorna. Om Hingsten betäcks med hundratals ston varje år så kommer han definitivt ha många framgångsrika avkommor så kolla alltid efter den procentuella siffran! Kolla även vilka slags ston han betäcker. Om han har betäckt ston som har tävlat på World Show tillexempel så kommer den avkomman definitivt vara en bra häst! Men åter igen, kolla vad hingsten har kunnat lyckas ge när han har avlats med ett sto i medelklassen. Har dessa föl fått hans extraordinära egenskaper?

Jag ser allt för ofta att folk väljer en hingst som har ett namn som alla känner till, utan att kolla upp hans genetiska egenskaper och hans bra och dåliga sidor, det är fel sätt att hitta den rätta hingsten.

Att avla är alltid att lyckas få ett föl som är lite starkare än modern, det handlar inte om att ha fina namn på stamtavlan.

Avla aldrig utifrån Stamtavlan, avla för att få en ny talangfull och trevlig häst till världen!

B) Vilket är ditt bästa tips till någon som letar efter sin nya livskamrat?

Först ska du alltid se så att hästen har trevliga och bra mödrar. Jag sa det tidigare men det kan aldrig sägas för ofta, Modern är nyckeln till framgång!
Om du letar efter en tävlingshäst ska mamman alltid ha egna framgångar på tävlingsbanan, eller ha avkommor som har fått fina resultat. Kolla även tävlingsresultaten för hästens mormor. Om modern har starka och duktiga ston i sin stamtavla är chansen väldigt stor att avkommorna också kommer sticka ut. Det är genetiskt!

För mig skulle jag aldrig chansa om jag inte har sett att stoet har gett det jag letar efter. Modern är det absolut viktigaste för mig! I vårt avelsprogram hittar du inga ston som inte har tävlats med framgång eller har ston i sin stamtavla som har ståt bra i konkurrensen. Ett sto kanske aldrig kom ut på tävlingsbanan på grund av en skada eller liknande, men då kan du kolla vad syskonen har lyckats med. Sen ska du kolla hur hästen rör sig, men kolla aldrig efter färgen! Du kan aldrig rida på en färg. Färgen och utseende kan vara en bonus om allt annat är perfekt. Men bara en snygg färg eller en välkänd hingst är inte vägen att gå för att hitta den rätta tävlingshästen.

Tusen tack Antonia och Bjoern för dessa fantastiska lärdomar!

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: