Avel och unghästköp, hur ska jag tänka?

Mia Bråve äger och driver företaget Bråvesta Quarter och Paint

Ture-o-jag-2
Mia Bråve med egna uppfödningen Brave Forever. Foto: Mi Ritzén

. De har både träningsverksamhet och uppfödning hemma på gården. De har stora framgångar med egna uppfödningar både i Sverige och i Europa, så jag ville veta vad de tänker extra mycket på för att få framgångsrika uppfödningar.
Här svarar Mia på mina frågor:

1. Vad skulle du säga är de 2 viktigaste saker du tittar efter när du letar efter en hingst som skulle passa ditt sto?

Det är svårt att bara ange 2 saker för det är flera faktorer som spelar roll vid val av hingst. Några kriterier är grundläggande. Först och främst måste hingsten vara genetiskt testad och fri från dominanta anlag som PSSM  och HYPP.
Man måste också se till så att sto och hingst inte båda är bärare av recessiva anlag som OLWS, GBED och HERDA. Sedan frågar jag mig vilken typ av häst jag försöker avla fram- vill jag ha en all-around häst? Eller en häst med ren inriktning på en specifik gren? Då tittar jag på mitt sto och ser vad jag behöver förbättra. En sak som är ytterst viktigt är hingstens temperament. Det spelar ingen roll hur snygg eller hur bra en häst rör sig om den inte har ett bra temperament. Den skall vara lugn, trevlig och lättlärd. Utöver det vill jag att hingsten skall vara korrekt i benen, gärna friröntgad, ha bra hovar och en bra halsansättning och stark rygg med kort kors. Allt detta för ökad hållbarhet.

2. Vad är viktigt för att en häst ska klara sig igenom en lång och hållbar tävlingskarriär?

Rätt utfodring redan i fosterstadiet.  Senaste forskning visar hur viktigt det är att stoet utfodras rätt de sista 3 månaderna av dräktigheten, annars ökar risken för OCD på fölet i framtiden. Mycket viktigt att hästen utfodras korrekt hela uppväxten och tävlingskarriären. Rätt CA/P kvot för att undvika benskörhet. Rätt mängd energi och protein så hästen växer i lagom takt och får förutsättningar att sätta muskler.
Föl och unghästen måste ha tillräckligt stora ytor att röra sig på för att utvecklas korrekt.

Börja gärna tidigt att träna unghästen för hand, det underlättar inridningen som då inte blir så påfrestande. Varva all träning med återhämtningsperioder hela uppväxten.

Var noga med att kolla hästens tillväxtzoner, och ansträng den inte under växtperioder. Generellt är det sedan viktigt att variera all träning. Rid på olika underlag, stärk hästen genom att klättra och rida mycket rakt fram.  Vi kompletterar även ridning med tomkörning och longering över bommar. Se till att ha en mycket bra hovslagare och sko eller verka hästen regelbundet. Vi anlitar även hästmassör/equiterapeut och veterinär i förebyggande syfte.

3. Hur kan köparen se att fölet har goda rörelser? Vad kollar du efter?

Det beror på vilken häst man letar efter. En ren Hunterhäst skiljer sig från en ren Pleasurehäst. Traven är det man tittar på. Hunterhästen skall ha en flytande, balanserad trav där steget täcker mycket mark.  Frambenen sträcks ut i hela sin längd med ”flat knee”, rörelsen skall vara markbunden. Bakbenet skall ha bra påskjut och bakhovarna skall sättas ner i framhovarnas spår eller ännu hellre framför dem.
Pleasure hästen skall ha en ren tvåtaktig trav/jog. Ett kortare steg som träffar marken mjukt, och ”flat knee” och has. Inget övertramp, men en mjuk trav med svikt.

4. Vad skulle du säga är den största skillnaden på ett föl som kommer klara sig bra i Western Pleasure eller ett föl som kommer bli bättre i Trail?

Om man vill satsa på Pleasure så lönar det sig att köpa ett föl som är avlad för just det. Pleasure är en ren gångartsgren och har hästen inte förutsättningarna från början blir det väldigt svårt att jobba fram en bra jog eller lope.
Till Trail vill jag välja ett föl som har väldigt bra och ridbara föräldrar, temperamentet är mycket viktigt. Hästen skall vara känslig och lyhörd samtidigt som lugn. Den bästa trailhästen måste ha ett steg som går att korta och längas.

5 A) Vad är ditt största tips till någon som letar efter en hingst till sitt sto?

Om man inte själv är insatt så be om hjälp. På AQHA och APHAs hemsidor finns massor av information som man kan ta till hjälp. Här kan man få fram information om hingstens tävlingsresultat, hingstens avkommor och deras resultat. Hingstens syskon och föräldrars resultat osv.

Om avkommorna är tävlade av ungdomar och amatörer bör ju hingsten lämna hästar med bra ridbarhet och temperament.

B) Vad är ditt största tips som letar efter sin nya livskamrat?

Ta god tid på dig, köp inte första bästa häst. Köp inte häst efter färg. Se till att göra en ordentlig veterinärbesiktning. Välj en häst som passar den inriktning du vill ha. Köp ingen reining-avlad häst om du vill rida pleasure. Om det är första gången du köper en Paint eller Quarter, se till att du får alla korrekta papper. Kontrollera gärna med SPHA och SQHA som kan hjälpa till med information.

Vi tackar Ödmjukast för alla dessa goda tips och hoppas att du som läst har lärt dig något och fått inspiration!

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: