Ella Ohlén satsar på Youth World Show

Nyligen nåddes vi av den glada nyheten att Ella Ohlén kommer delta på årets Youth World Show i Oklahoma, USA. Ella tränar sedan tidigare för Therese Andersson och tävlar framgångsrikt i allround-grenarna. My Western Pleasure har intervuat Ella som är på plats i USA och i full gång med förberedelser inför tävlingen som börjar 28 juli.


1. Vad kul att du ska vara med på youth World show! När bestämde du dig för att åka?

Ja det är verkligen spännande! I början av juni fick jag veta att jag kvalat. Såklart ville jag gärna åka, men att fixa häst, tränare och boende kändes väldigt svårt utan att känna någon i USA. Men, den 20/6 var jag och tränade på Long Valley och fick via Henrick Steiner tips om en tjej i Usa som eventuellt kunde hjälpa mig. Hon kopplade ihop mig med en tränare. Den 28/6 hade de hittat en häst, 1/7 var sista anmälningsdagen… så det gick snabbt när saker föll på plats:) 

2. Hur har förberedelserna inför resan sett ut?

Från att allt fallit på plats tills att jag åkte till USA var endast 2 veckor. Så, på sätt och vis var det inte så mycket förberedelser eftersom det var så kort om tid, men jag tränade mycket mönster hemma med min häst. 

Ella Ohlén tillsammans med sin tränare Therese Andersson, foto: Mia Gyllenhammar.

Hemma tränar jag för Therese Andersson och vi har övat väldigt mycket precision, timing, känsla och sits de senaste 2 åren. Även om jag inte tänkt mig att rida VM, så känns den förberedelsen och rutinen som vi jobbat upp och verkligen befäst mer avgörande än de saker jag försökt lära mig den senaste tiden. 

Nu när jag är här tränar vi väldigt mycket för att förbereda oss och jag rider ihop mig med min tävlingspartner Southern Extreme. 

3. Vilken häst kommer du tävla med? 

Han heter Southern Extreme, ”Marley” och är 7 år gammal. Jag har leasat honom från en jättegenerös hästägare som heter Kristy och är elev hos den tränaren jag är hos. Marley är jättetrevlig och väldigt välriden. Det är verkligen ett privilegie att få låna honom och jag ser fram emot att rida i arenan tillsammans. 

4. Har du någon tränare på plats som hjälper dig? 

Det har jag. Han heter Michael Hunsinger och tränar performancehästar och ryttare. Just nu är jag hos honom i Texas och tränar inför tävlingen. Det är jättekul för han har fler elever i min ålder som också ska tävla på youth world. Det är lite svårt att fokusera på att rida/träna och språket, men han är en jättebra tränare och vi får det att fungera bra tycker jag. 

5. Vilka klasser kommer du vara med i och vilka dagar tävlar du?

Horsemanship är min favoritgren och som tur är är hästen också riktigt bra på det. Jag ska också rida trail och Hunt seat equitation. Jag startar alla klasser i både level 2 (intermediate) och level 3 (avancerad), så det blir dubbelt upp. Klasserna går 28/7, 30/7,  31/7, 1/8 och 2/8. 

6. Vad kommer du ha för tävlingsoutfit?

Olika i alla grenar! I huntseaten har jag klassisk svart kavaj, stövlar och beigea ridbyxor. I trailen ska jag ha en väldigt blingad väst köpt hos Felicia Linnér och till horsemanshipen ska jag köpa en tröja på plats, vilket jag ser fram emot:)

7. Vad tycker du om mönstren till tävlingen?

Mönstrens känns utmanande och lite annorlunda från det jag ridit förut, vilket är spännande. Vi red igenom lite horsemanship idag och det är väldigt goda möjligheter att visa upp sig som ryttare i som mönstrena. Trailen har vi inte ridit ännu, men de ser väldigt utmanande och unika ut. 

8. Hur känns det så här inför tävlingen? 

”De säger att konkurrensen är ovanligt hård i år vilket såklart är lite nervöst. Men, jag tycker verkligen om hästen och jag tror att vi kan göra fina mönster och ha riktigt roligt, vilket känns viktigare än några resultat.”

Nu håller vi fortfarande på att lära känna varandra, men några mer dagars träning så tror jag att vi kan bli väldigt trygga ihop. 

9. Vad hoppas du få med dig hem från tävlingen erfarenhetsmässigt?

Förhoppningsvis många fina minnen! De jag träffat här säger att youth world brukar vara väldigt roligt med mycket aktiviteter utöver ridningen. Så, jag hoppas på fina mönster och roliga stunder. Redan efter några dagar känner jag att jag fått mycket hjälp med att rida mer strukturerat och genomtänkt och det är verkligen erfarenhet som jag tar med mig hem till min häst. 

Vi önskar Ella ett stort lycka till på tävlingen och ser med spänning fram emot att följa henne! Länk till livestream och mer information om tävlingen hittar du här!

Text: Linn Olersbacken Hellberg

Foto: Mia Gyllenhammar

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: