Tränarpanelen tipsar: Så toppar du tävlingsformen till Nationals & Paint championatet

Om några veckor är det äntligen dags för tävling, drygt 2 år har sedan senast. Vi har haft mer tid för träning och förberedelser än någonsin tidigare, samtidigt har många av oss kämpat med att hålla motivationen uppe när tävlingarna uteblivit pga pandemin. Nationals och Paint championatet blir säsongens första tävling och samtidigt för många den mest prestigefyllda. Jag är övertygad om att det de flesta deltagare framför allt ser fram emot är att träffas och ha roligt med våra hästar! När vi nu står inför säsongens mest efterlängtade tävling kan det bli en utmaning att anpassa förväntningar utifrån att vi inte tävlat på länge. Vi har intervjuat vår tränarpanel bestående av Regina Schönborg, Malin Billberg och Therese Andersson, för att få tips och råd inför tävlingen.

Hur sätter jag förväntningar och mål på en lagom nivå när detta nu är den första tävlingen på länge och samtidigt den kanske mest prestigefyllda tävlingen för säsongen?

Malin: Jag tänker alltid så inför en tävling, jag är där för att göra vad vi kan. Givetvis på bästa sätt med lagom prestation så man får ut lite extra. Men har man för stora förväntningar så är det lätt man överrider.

Börja inte träna extra hårt inför en tävling. Finslipa på det du har.

Malin Billberg

Regina: Du måste tänka igenom vilka grenar du vill satsa på så du hinner träna på dem före. Ta inte för många klasser när du inte tävlat på länge. Förbered hästen på att träna mönster och rid/träna gärna med fler ekipage så hästen är lite beredd och inte blir pigg och uppvarvad av uppståndelsen kring tävling.

Therese: Jag sätter förväntningar och mål som passar mig och hästen. Jag kommer sätta målen efter hästens kunskap och utveckling inför tävlingen.

Hur väljer jag vilka klasser jag ska delta i för att det ska bli lagom mycket för mig och min häst?

Malin: Ja, att rida allround är svårt på de sättet eftersom man gärna rider många klasser. Jag brukar börja med att rangordna klasserna på det sättet att vilken klass är jag bäst/bekvämast med? Välj ut topp 2 t.ex. hunter och trail. Kolla hur dom ligger i Showbillen. För oftast kan man också rida en hunter flera gånger.
Så då får man också kolla vad klarar min häst? Man vill undvika att ta in och ut hästen ur boxen för många gånger. Tex. Att rida 2 hunter klasser och tex 1 Hunt seat ska gå bra om det är en kombination man rider.
Försök undvika att gå in i klasser ”bara för att”. Välj de du tycker är kul och är förberedd på.

Regina: Tänk igenom vad ni är bra på och vad ni trivs bäst med att tävla i.

Erfarna hästar kan man välja fler grenar med och unghästar passar bra i Hunter och ”at hand” grenar.

Regina Schönborg

Therese: Jag brukar välja 2 klasser/dag för hästen. Det tycker jag är lagom i nivå att prestera bra.

Regina Schönborg. Foto: Josefin Björklund.

Hur hittar jag balansen mellan att hålla nervositeten i schack och att tagga till när det var så länge sedan senaste tävlingen?


Malin: Se till att vara bra förberedd. Träna konsekvent och bara gå in och gör det ni kan.

Regina: Förberedelse och planering är viktigt. Träna på dina grenar före tävling och ha gärna någon som filmar dig. Där kan du se ev. brister och träna på dem. Det är lättare att gå in på arenan om du åkt och tränat på olika anläggningar så hästen är van nya miljöer.

Therese: Jag har använt mig av mental coach för att träna fram att tagga till och gå in i min ”bubbla”.

Planera din bana du ska rida, planera din framridning, gör det så lätt som möjligt för dig och din häst. Se till att ni samarbetar igenom banan och se framförallt till att ha roligt.

Therese Andersson

Hur lägger jag upp träningen för att toppa formen till tävlingen?


Malin: Det gäller att finslipa, inte träna hårdare eller med. Några veckor innan, finslipa och jobba på övergångar och stabilitet.
Tänk på styrkor och svagheter ni har och hitta en balans.

Regina: Träna övergångar! Skritt till galopp, galopp till stopp, rygga mm. Otroligt viktigt att övergångarna sitter i de flesta grenarna. Träna kontinuerligt och låt hästen vila varannan var tredje dag för återhämtning. Hitta balansen på ditt foder, proteinrik kost ger oftast bra muskulatur.

Therese: Jag rider likadant under hela året med att nå målet lite starkare och bättre dag för dag.

Therese Andersson. Foto: Gert Andersson

Har du någon specifik övning att rekommendera?

Malin: Jag tränar mycket på moment som kan komma i din klass, övergångar, vägar. Eller en tex stabil trav inför Hunter.
Ta reda på hur lång uppvärmning din häst behöver inför start. Går den att korta ner så hästen orkar mer?

Regina: Jag rekommenderar att jobba mycket i skritt och trav! Få hästen eftergiven i sidorna. Om den är spänd, böj runt i vänster och höger volt tills hästen slappnar av. Stanna och rygga, hästen ska göra även det lugnt, sen side-pass och skänkelvikning. Givetvis måste man träna även i galopp.

Therese: Övergångar och mönsterträning.

Hur kan jag förbereda min häst mentalt för att den ska kunna prestera som bäst trots att detta är den första stora tävlingen på länge?


Malin: Åk gärna iväg och träna på annan plats.
Så den är lite med på ett miljöombyte.
Om möjligt går också att tex värma upp på en utebana för att sen gå in i ridhuset, bara för att rida eller göra ett mönster. Just för den ska bli van att förflytta sig.

Regina: Åk på olika anläggningar så hästen kommer hemifrån. Träna mönster! Du har bara en gång på dig på tävling.

Therese: Att rida på rutin precis som hemma och planera vägar och övergångar.

Malin Billberg. Foto: Luxcompany GmbH

Sist men inte minst, ses vi på tävlingen?


Malin: Yes, det gör vi.

Regina: Jag trodde nog inte det skulle bli tävlingar av i år men önskar alla lycka till och superkul att tävlingen blir av!

Therese: Ja, det gör vi absolut!!

Vi hoppas att ni fått med er något som kan underlätta era förberedelser inför tävlingen. Stort tack till tränarpanelen! I nästa artikel får vi råd kring träning och tävling i varma temperaturer av ingen mindre än Karin Prevedel.

Text: Linn Olersbacken Hellberg

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: