Så hittar du motivation i Coronatider

Säsongen 2020 blir verkligen inte som vi hoppats på med samtliga tävlingar i Sverige inställda liksom clinics med utländska tränare. I slutet av oktober planeras Q20 gå av stapeln i Kreuth, Tyskland medan majoriteten av de övriga större tävlingarna och arrangemangen ställts in till följd av rådande rekommendationerna från folkhälsomyndigheterna. Hur kan vi som tävlingsryttare då hitta motivationen att träna denna säsong? Vi på My Western Pleasure bestämde oss för att intervjua Catharina Snäll för tips och råd. Catharina tävlar både nationellt och internationellt tillsammans med sin man Roger sedan många år. De har båda ett stort engagemang för sporten och för de som är nya inom den. För tre år sedan utbildade sig Catharina till mental coach. Här delar hon med sig av sina tips på hur vi kan motivera oss denna säsong!

1. På vilket sätt kan tävlingar och clinics motivera oss att träna?

Normalt sett har man en clinic eller tävling att jobba vidare inför. Denna säsong innebär en chans till mentalt lugn och att man inte behöva pressa sig själv. Utnyttja den till att bygga upp det långsiktiga, sådant man kanske under en normal säsong slarvar med för att man prioriterar annat. Fokusera på en långsiktig plan för nästa säsong, det kan exempelvis vara att fundera kring om det är någon ny klass du skulle vilja lägga till.

 

2. Hur kan vi hitta motivation på andra sätt i Coronatider?

Du kan till exempel filma sig själv och dela din film med dina träningskompisar. Be om feedback och utnyttja varandras kunskap. På detta sätt kan ni peppa och motivera varandra.

 

Studera videor på amatörer eller proffs som du gillar, observera vad de gör. De flesta använder idag sociala medier exempelvis Facebook. Kanske kan du ta kontakt för att få uppgifter om hur de tränat för att prestera som de gör.

 

Studera och träna på mönster från Congress och World Show och utmana dig själv och dina vänner! Något annat som man kan satsa på denna säsong är att studera score cards, detta för att få en förståelse för hur domaren bedömt din prestation, var du plussat på och var du fått minuspoäng. Har du dessutom en video från din ritt kan du även jämföra denna med dina score på varje moment. Tänk även på att det går att se andras score cards. Vill du höja din score på exempelvis bron i trail kan du studera ett ekipage som alltid plussar på just det momentet. Hur gör de? På det viset kan du dra nytta av dina medtävlande.

116564978_2717276145040773_6264525701978136410_n
Catharina Snäll & Cowboyz R Hot”Orson”. Foto: Jeanette Svenneskog.

3. Hur kan vi utnyttja denna säsong optimalt för att förbereda oss till nästa tävlingssäsong?

Här kan man dela upp förberedelserna i två delar, mentalt och fysiskt. Fundera kring var du mentalt brister i och vad du kan göra bättre under tävling. Se detta som ett friår där du kan jobba med detta. Det kan till exempel handla om att skapa en rutin som gör att du taggar till innan din klass och hjälper dig hantera tävlingsnerver. En rutin som jag använde innan showmanship var att gå fram och backa med min häst några gånger strax innan jag skulle in i klassen. Rutinen ska hjälpa dig att hamna i ett bra mood, det handlar om att koppla ihop rutinen med en bra känsla. Det kan vara känslan du haft när du sprungit i mål efter ett marathon eller hållit ett lyckat föredrag. Rutinen kan du använda så fort du känner att tävlingsnervositeten kommer, till exempel under uppvärmningen. Alla är nervösa på tävlingen, tävla är något vi måste träna på. Likaså behöver vi träna oss på att försätta oss i mood:et. Det kan också hjälpa att föreställa sig att man kliver in i en roll. Fundera också på hur du vill att det ska se ut, få inspiration genom att titta på andra duktiga ekipage. På samma sätt kan du jobba med fysiken. Behöver du förbättra din kondition för att orka springa i ridhussand med boots utan att flåsa i showmanship? Behöver du träna styrka för att stärka dina höftböjare för en bättre sits i horsemanship? Ta hjälp av en personlig tränare eller fysioterapeut som kan hjälpa dig med övningar.

 

4. Hur kan vi behålla sammanhållningen i föreningar och mellan medtävlande denna säsong?

Ta kontakt med dina hästvänner och fråga hur de har det. Kanske kan man passa på att utvidga sina kontaktytor lite grann. Lär känna nya människor för ny input, nya människor bidrar med ny energi! Se dig om efter nya tränare. Planera för tävlingsåret och träningarna 2020. Ska du satsa på att komma ut i Europa och tävla eller kanske delta på någon av tävlingarna i Sverige för första gången? Ska du satsa på att komma ut i Europa för första gången rekommenderar jag att ta hjälp av en tränare eller någon med tidigare erfarenhet avseende budget, resa och klasser att delta i.

 

Oavsett nivå ta hjälp med att bestämma vilka klasser du ska gå in i, det håller inte att gå in i fem klasser per dag! Fundera kring hur du kan tävla strategiskt för att spara hästens energi och för att få en hållbar tävlingshäst.

 

Går du in för att få ett All around ska du gå in i antingen Novice, Amateur eller Openklasser exempelvis. Går du in för att vinna eller mest för erfarenheten? Hur mycket uppvärmning behöver du och din häst? En senior häst behöver kanske inte värmas och förberedas lika mycket inför varje klass jämfört med en junior häst. Viktigt är också att hästen är i kondition för att tävla eller delta på en clinic. Jag har själv gjort alla generalfel. Risken är att man får en showsmart häst eller att hästen skadas eller överansträngs. Det är inte alltid man märker att hästarna blir trötta förrän det är för sent! Ibland kan det vara svårt att stå emot, särskilt när det går bra. I Sverige har vi runt 2-3 större tävlingar per säsong vilket kan göra det svårare att begränsa antalet klasser vilket bidrar till känslan av att ”nu gäller det att passa på!”.

 

Som arrangör är det inte heller lätt att göra en optimal showbill för en tävling på tre dagar tillskillnad från de större tävlingarna i Europa som pågår i över en vecka. Ofta ser vi ett stort utbud av alla möjliga klasser som Walk and trot, Green, Novice Amateur, Allbreed mm. Detta kan i sin tur locka till att man deltar i för många klasser. Det är därför det är viktigt att ta hjälp med val av klasser man ska delta i, till exempel av sin tränare. Förberedelse är viktigt för att bygga självförtroende för sig själv och hästen.

 

Något som också är viktigt är att ha en plan för hur man agerar efter en klass som gått åt skogen. Behöver du lämna ifrån dig din häst i 15 minuter för att få en stund att ”sura”? Tänk på att alltid vara en bra horseman!

116491694_302914784243614_1565764670692383977_n
Catharina Snäll & Cowboyz R Hot”Orson”. Foto: John Jensen http://www.taselvfoto.dk

5. Hur kan vi ta hand om de som är nya tävlingsryttare inom vår sport denna säsong?

Vi har varit inne på att utvidga sitt kontaktnät och att man kan hålla kontakt med varandra via sociala medier exempelvis. Vad gäller bemötande av nya tävlingsryttare har vi alla ett stort ansvar på tävlingsplatsen. Våga säga till innan klassen om du ser att någon har alldeles för lång kedja i showmanship exempelvis. Kanske går klassen ändå åt skogen men det att du delar med dig av kunskap bidrar till en gemenskap. Nybörjare är fantastiskt tacksamma för all hjälp de kan få.

 

Skippa Jantelagen och våga glädjas åt varandra! Se det som en tillgång att få tävla tillsammans med andra duktiga ekipage och att du tävlar mot dig själv. Var stolt över det du tränat på och det som gick bra. Hur kul är det att gå runt och vara sur för att du inte fick den blå rosetten, detta är trots allt vår hobby, vi ska ha kul!

 

Det finns så mycket mer att fokusera på än själva prestationen. Umgänget runt om, att till exempel kunna ta ett glas vin och prata med vänner på kvällen efter tävlingsdagen är minst lika viktigt!

 

6. Till sist, tror du att gemene tävlingsryttare kommer träna mer eller mindre denna säsong?

Jag tror att den tränings-peak som vi tävlingsryttare når i träningen inför tävling, där vi filar på detaljer kommer vara mindre. Jag tror istället att vi kommer få en mer avslappnad grundträning.

 

Vi på My Western Pleasure tackar Catharina Snäll för alla goda tips och råd och hoppas att du blivit lika inspirerad och motiverad att träna som vi!

Text: Linn Olersbacken Hellberg

Foto: John Jensen http://www.taselvfoto.dk, Jeanette Svenneskog.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: