Avel för all aroundhäst med Susanne Elfsberg

Grunden i min hästhantering och mina uppfödningar är trygghet och tillit till människan, det är en tillitsfull individ jag vill lämna iväg till en köpare.

Susanne Elfsberg bedriver avelsverksamhet med sin hingst och livskamrat WHATAFRECKLYNXKENT. Tillsammans har de tävlat framgångsrikt både i Sverige och Europa med flera all around- och champion-titlar. Om livet fick bli som hon helst önskar skulle hon ägna all tid åt uppfödning av all aroundhästar, där fläckarna inte är det viktigaste utan hållbarheten och korrektheten i individen. My Western Pleasure har haft den stora äran att intervjua henne för att lära oss mer om hur hon tänker kring avel.

1.     Hur länge har du sysslat med avel?

Jag sökte ett hingstämne och hittade WHATAFRECKLYNXKENT i Tyskland. Valet blev lätt då stammen var mycket intressant och han såg bra ut redan vid ung ålder. Att få se bägge föräldrar blev också avgörande. Jag importerade honom vid 6-månaders ålder och började erbjuda honom för avel 1999, när han var 3 år. Han blev rekommenderad att sparas som hingst vid Svenska hästavelsförbundets avelsvärdering både som 1- och 2-åring. Detta inledde min avelsverksamhet. Han betäckte endast 3 ston under det året, alla utifrån, själv hade jag inget avelssto vid den tiden.

2. Vad var det som fick dig att börja?

Jag har en bakgrund i travvärlden och har arbetat både på Solvalla och i Paris. Efter att ha flyttat hem, haft ”vanliga” jobb och skaffat familj blev suget efter häst stort igen. Efter att ha sett en westerntävling 1992 blev jag fascinerad av hästarnas temperament och kroppskontroll. Men det som fick mig att börja med avel var de fantastiska omdömen ”Frecke” fick vid avelsvärderingarna. Att få hela 42 poäng och så positiv respons om honom, inte bara exteriört, utan även för hans rörelser och temperament gjorde detta till ett lätt val. Han har en väldig blandning i stammen, legender inom Reining, Cutting, Halter och många fantastiska all around-champions! Eftersom Frecke blev stor (160 cm) och har mycket goda gångarter blev det lätt att fortsätta tävla honom i all around-klasserna efter första årets fantastiska tävlingssäsong då han vann det Tyska Pleasure Futurityt samt tog hem EM-medaljer i halter, Trail och Hunter under Saddle.

frecke trail
Susanne Elfsberg & WHATAFRECKLYNXKENT. Photo credit: Art & light Photography.

3. Vad skulle du säga karaktäriserar din avel?

Själv anser jag att min avel i första hand bygger på och karaktäriseras av korrekta individer. Det vill säga rastypiska med korrekta benställningar, goda gångarter och fantastiskt temperament.

Allt är ju en kombination av vad man vill ha i denna ras. Tyvärr har jag ju sett genom åren att domare kan döma fram rent felaktiga benställningar, vilket ju inte främjar rasen, sporten eller hållbarheten. I USA tävlas hästarna oftast under några få säsonger för att sedan verka i aveln. Tack och lov är det annorlunda här i Europa, här vill ha en livstidskamrat i tävlandet. Jag är så tacksam för att ”Frecke” och hans avkommor inte bara är fantastiska showhästar utan även visat sig vara väldigt hållbara. Karakteristiskt för min avel är nog också att jag lägger mycket tid på att få dem trygga, jag försöker att bli en ”extramamma” för fölet med mycket kel och tillit. Jag tränade för John Moore som lärde mig mycket om tillit mellan häst och människa och hur detta sedan bidrar till trygghet. Efter det har jag utvecklat min egen tanke om hur min uppfödning ska få tillit till människan innan den lämnas till en ny ägare. När de börjar bli alltför självsäkra och ska leka, bitas och sparkas behöver de lära sig att ha respekt för mig, att jag inte är någon att leka med.

Grunden i min hästhantering och mina uppfödningar är trygghet och tillit till människan, det är en tillitsfull individ jag vill lämna iväg till en köpare.

Demi
Susannes egenuppfödning ”Demi” WHATS UP U FANCY, 3 årigt sto efter Frecke och undan JUST BN FANCY (efter THE ULTIMATE FANCY). Ägare Karin Waern. Photo credit: S. Elfsberg.

4. Hur tycker du att din avel bidragit till utbudet av all around-hästar i Sverige?

Min egen avel har ju bara funnits ”på banan” under några få år. ”Freckes” avkommor har med ett brett spectra av ston ärvt både temperamentet, storleken och typen av all aroundhäst.

De egenskaper jag vill se hos en all around-häst är en haltertyp som är tillräckligt nätt för att kunna gå bra i både pleasure och hunter.

Freckes avkommor har visat sig vara framgångsrika all aroundhästar i Allbreedsklasser och NSBA där de konkurrerat med quartrarna. NSBA är fantastiskt för aveln och framför allt för att solidhästarna får möjligheten att verkligen visa upp sina kvalitéer.

Avkommorna har även visat sina framgångar på det Futurity vi tidigare hade i Sverige samt Paint-EM från 2005 fram till nu.

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

Några av ovanstående avkommors meriter:

WHATA QUEEN uppfödare/ägare är familjen Schultz. Flerfaldiga EM-Guld och Allround-vinnare. 2011 och 2012 erhöll de som första Europeiska ekipage meriten APHA Honor Roll i Western Pleasure.

WHATAFRECK BOON US och Victor Kvarnström, ett av Europas mest välmeriterade ston. EM-Guldmedaljörer i Youth Trail 2018.

WHATS UP BLUE CHIP och Nadine Chamier. Vinnare av Tyska Halter Maturityt för 2-åriga ston samt 4:a i Longe Line Open 2018.

LA SONNYSWILLORWHAT och Marie Strinnholm, EM-silvermedaljörer i Novice Amateur Hunt seat Equitation och 4:a i Open Halter Mares 2018.

5. Hur viktigt anser du att stoet är för den som söker ett nytt tävlingsprospekt?

Stoet är väldigt viktig, läser man avelslitteratur så anser de flesta att stoet ger 60% av sig själv till avkomman. Mentaliteten för den nya individen bygger även på stoets rang samt min egen inverkan som ”extramamma”, det vill säga hur jag bygger tillit och respekt. En framtida tävlingshäst som har stor tillit till ryttaren kommer att visa upp mer avslappnade och goda gångarter. Ett korrekt och rastypiskt sto behövs för att främja rasen.

6. Vilka egenskaper anser du är viktiga hos en hingst som ska användas i avel?

Egenskaper för en bra hingst är bra rastyp, korrekthet, egna meriter och ett gott temperament. WHATAFRECKLYNXKENT har tacksamt nog visat sig vara en ”stämpelhingst”, han lämnar väldigt mycket av sig själv i avkomman det vill säga storlek, typ, temperament och all aroundkvalitéer.  Jag tycker det är synd att Svenska hästavelsförbundets avelsvärderingar inte använts av Westernraserna sedan 2008. De som vill avla och som själva inte har god kunskap om rastyp, korrekta ben eller inte kan bedöma temperament kan tyvärr välja helt fel hingst till sitt sto.

Det gäller att kunna välja någon som kompletterar stoet, målet bör vara att aveln ska leda till bättre och bättre individer.

Det jag rekommenderar stoägare är att titta på hingstens egna meriter och hållbarhet över tid samt att kolla upp och helst titta på avkommornas meriter. Både sto och hingst ska självklart vara fritestade på de testbara dominanta generna, bär de en ressesiv gen skall man välja en fritestad motpart.

perlan
Unna Katz och WHAT N AWESUM PERLITA. Photo credit: Mi Ritzén.

7. WHATAFRECKLYNXKENT har bidragit till många framgångsrika all aroundhästar i Sverige och Europa. Hur ser framtiden ut avseende nytt hingstämne?

Frecke blir som sagt 23 år nu i April, han är frisk och fertil, ser oförskämt bra ut för sin ålder så jag räknar med att han är med ”i leken” några år till. Skulle han må sämre så skulle jag nog säga nej till ston utifrån, men ännu håller ”den gamle”!
Vid försäljningen av hingstavkomman WHATAHOLIC så behöll jag ett antal betäckningsrätter på honom. Nadine Chamier som köpte både WHATS UP BLUE CHIP och WHATAHOLIC av mig, gör en storsatsning med tränaren Philip Dammann på Steyerberg Ranch i Tyskland. Med deras sunda träningstänk tror jag det kan bli riktigt bra! Deras samarbete har redan resulterat i vinster i det Tyska Halter Futurityt 2018 samt EuroPaint Guld i Open Yearling Stallions och Silver i Amateur Stallions All Ages. Med de resultaten blev WHATAHOLIC APHA Yearling Halter Stallion Honor Roll nummer 3 i världen 2018. WHATAHOLIC har helt otroliga rörelser, han liksom flyter fram, jag tror han blir snäppet bättre än ”farsan” själv.

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

WHATAFRECKLYNXKENT: APHA hingst född 1996. Importerad av Susanne Elfsberg vid 6 månaders ålder från Tyskland. WHATAFRECKLYNXKENT är Dubbel APHA Champion (Open och Amatör) han är avelsvärderad med 42 poäng. Utsedd till APHA Open Zone Award Winner 1999. Han har varit APHA European Leading Sire sedan 2006. Hans avkommor har fram till 2018 tillsammans hela 2459 APHA Poäng. De har vunnit sammanlagt 26 EM Guld 22 Silver och 12 Brons medaljer. De har totalt 7 APHA Champion titlar, 2 Honor Roll Awards (World Wide), 2 Versatility Awards och 3 Futurity Halter-vinnare.

Är du intresserad av mer information om denna hingst kan du läsa mer här!

Text: Linn Olersbacken Hellberg

Header photo credit: Luxcompany GmbH