Swedish Paint & Quarter Championship 2018

Hösten har äntligen anlänt vilket innebär promenader bland löv i eldiga färger och mys med en kopp varm dryck medan man sitter invirad i en härligt tjock filt. MEN framför allt innebär det att årets mest spektakulära tävling närmar sig mer stormsteg! I år samlas Sveriges elit på Paint och Quarter-sidan äntligen under samma tak för årets Championat/Nationals!

För flera av oss har detta varit ett önskemål sedan länge. Samtidigt som det kan finnas en oro kring antalet tävlingstillfällen som erbjuds under tävlingssäsongen kan komma att minska.

Vi på My Western Pleasure har bestämt oss för att intervjua Jessica Sandervig (SPHA), Moa Nyman (SQHA) och Linda Hansson (NSBA) som representanter för organisationerna bakom denna tävling för att helt enkelt ta reda på hur vägen till tävlingen sett ut och hur organisationerna ser på framtiden!

1) Hur kommer det sig att Nationals och Paint Championatet går av stapeln samma tävling?

Jessica SPHA: Då tävlingarna i år hamnade väldigt nära varandra och lite andra yttre omständigheter beslöt föreningarna att det var bättre att i alla fall detta år köra championaten ihop istället för ”att slåss” om de tävlande och få 2 mindre tävlingar utan att istället samla alla på 1 tävling. Detta då alla inte har råd att åka på bägge, samma månad, på samma lön.

Moa SQHA: En av de stora anledningarna till årets samarbete mellan SQHA (Nationals) och SPHA (Paint Championatet) är att det under längre tid varit något som som ryttare har önskat. Det är roligt att kunna slå ihop de två största rastävlingarna under året och samla Sveriges ryttarelit på en och samma tävling.

Linda NSBA: I och med att det är SPHA och SQHA som valt att lägga ihop sina tävlingar passar jag på denna frågan.

2) Vilka fördelar innebär detta upplägg?

Jessica SPHA: Detta gör att statusen blir hög på tävlingen då vi kan samla alla ryttare samma tävling. Både praktiskt (personal, arrangemang med samarbete) och ekonomiskt är det fördel för föreningarna att anordna tillsammans.

Moa SQHA: Först och främst fler starter! Det finns någonting för alla som tävlar gångartsklasser på denna tävling i alla olika nivåer så vi hoppas på ett stort deltagarantal.

Linda NSBA: Nu ska jag själv inte tävla, men med den förutsättningen som var att båda tävlingarna skulle gå i september månad ser jag personligen bara fördelar i att de valde att slå ihop sina tävlingar. Det spar framför allt plånboken. I westernsverige har vi trots allt såpass få tävlingar som erbjuder dessa klasser så jag tror faktiskt inte det hade gått någon större nöd på hästarna att genomföra två shower så tätt inpå varandra. Ur NSBA-synpunkt så är det kanske lite tråkigt att våra tävlande tappar ett tävlingstillfälle i och med att det blev en show mindre, men å andra sidan så blir förhoppningsvis klasserna större på den showen som blir av och det genererar mer prispengar till våra tävlande. Fördelarna kommer ju förhoppningsvis inte bara i NSBA-klasserna utan även i quarter- och paint klasser som kan komma att generera mer poäng.

3) Kan detta vara en begynnande tradition och i sådana fall hur kan det påverka utbudet av tävlingar i Sverige?

Jessica SPHA: Vi får se vad det ger och vad de tävlande tycker. Tidigare år låg alltid paint och Quarter tillsammans med sina medaljklasser och självklart skulle det vara roligt att det fortsätter framöver. Med denna tävling som startpunkt hoppas vi få till för nästa år ett bättre tävlingsschema som inte tvingar de tävlande att välja och vi planerar att träffas och diskutera detta när säsongen är slut.

Moa SQHA: Det hoppas vi på! Vi hoppas på att detta ska påverka utbudet positivt, att det kommer komma ännu fler nya tävlingar.

Linda NSBA: Många tävlingar med få starter eller få tävlingar med få starter – hur man än vrider har man rumpan bak. Beslutet att lägga ihop mästerskapstävlingarna verkar fallit i god jord i år. Frågan är hur det ställer sig nästa år. Jag kan bara upprepa att det faller bort ett tävlingstillfälle för våra tävlande vilket är beklagligt, men samtidigt kanske det för något gott med sig i att vi får se större klasser på de shower som äger rum. Det bådar gott att två stora rasföreningar valt att gå ihop för att göra en gemensam show, men samtidigt ser jag personligen risken i att det blir för mycket prestige i det hela. För den som är ny i show-världen och drar sig för att starta sin första show kan det vara skrämmande och därför inte vågar sig ut. Trots att Level1 erbjuds så kan det avskräcka den som inte ännu är inbiten. Men jag ser trots allt samarbetet föreningarna emellan som något positivt och hoppas att det kan generera fler shower än bara mästerskapen.

Det krävs fler shower som fortfarande håller hög kvalitet på showmanagement, domare, ryttare och hästar utan att det blir så mycker prestige att det skrämmer bort nyinvigda.

Vår ‘industri’ behöver nykomlingar för att kunna överleva därför tycker jag det är viktigt att erbjuda shower som bjuder in ej erfarna showekipage att delta.

4) Varför anser du att man ska anmäla sig till just denna tävling?

Jessica SPHA: Denna tävling samlar både Quarter, Paint och All Breeds. Alltid en trevlig tävling med mycket priser och självklart medaljer och stämningen brukar vara på topp. Ett måste för många! Så hoppas vi ses där!

Moa SQHA:

 Jag tror denna tävling kommer bjuda på mycket roligt, duktiga ekipage från hela Sverige, ett bra upplägg på tävlingsdagarna och roliga aktiviteter runt om. Och främst för att ha roligt och träffa alla som delar samma passion!

Linda NSBA: Självklart tycker jag att man ska anmäla sig till detta. När föreningarna anstränger sig och försöker är det viktigt att visa sitt stöd genom att faktiskt delta. Nu när det är något nytt tycker jag att man måste vara med för att senare kunna utvärdera det. Ur rollen som tävlings arrangör på vår egen show nsba Celebration uppskattar vi all typ av feedback, ris som ros. Så delta, ha kul med likasinnade och ge sen showmanagement konstruktiv kritik för att de ska kunna utvärdera projektet och därefter bedöma om det är något som kan fortsättas med. Slutligen vill jag önska alla en fantastisk show and be ready at the cone!

 

Vi på My Western Pleasure tackar Jessica, Moa och Linda för att de velat dela med sig av sina tankar kring tävlingen och framtiden!

Här finner du mer information om tävlingen bland annat spektakulära och utmanande mönster ritade av domarparet Mike och Robbin Jung samt Trail-mönster ritade av Robert Dehn som även ritar banorna för Paint World Show!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: