Svenska ekipage placerade sig i topp på Quarter-EM 2017

I en av våra tidigare domarintervjuer har Sverige omtalats som ”the golden center” när det kommer till nivån på sporten jämfört med resterande länder i Europa. Under Europamästerskapet för quarterhästar i Kreuth, Tyskland, 2017, levde de svenska ekipagen verkligen upp till detta, då de placerade sig i topp i flera klasser!

Vi som ej var på plats kunde följa Europamästerskapet via live-stream. Det var med stor glädje och stolthet som vi kunde se våra ekipage plocka medalj efter medalj! Hela 11 medaljer gick till vår nation, varav 6 guld, 1 silver och 4 brons!

Så hur har då vägen till framgångarna sett ut? Hur var stämningen på plats och vad kan vara viktigt att tänka på om man själv funderar på att deltaga? Vi på my western pleasure fick möjligheten att intervjua några av de svenska deltagarna!

 

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

 

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

 

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

 

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

 

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

1. Vilken häst deltog du med?

Anna: My best Nvestment, ett tvåårigt quartersto efter RL best of sudden.

Jeanette: Famous Chip och hennes 3 åriga dotter Lucky Im Famous.

Malin: Jag red min egen Major Electric och Imagin a good Life för Cédric Leroux.

Cora: Jag deltog med “Dont Dress Me” och “Freckels Whiz Delmas” aka Otto. Tyvärr kunde inte “Dont Skip It Up” följa med på grund av skada.

Matilda: Very Remarkable en 7-årig valack jag leasat av Petra Holm.

2. Vilka klasser var ni med i?

Anna: Halter, showmanship och 2 year Old longe line

Jeanette: Famous Chip var med i Western Pleasure, Showmanship samt Halter. Lucky Im Famous Var med i Halter samt Longe Line.

Malin: Major Electric – junior reining (ej final, fick en dålig ritt)
Junior ranch riding och final i den klassen.
Imagin a Good Life – 3 y old halter, green hunter under saddle och junior hunter under saddle samt final.

Cora: “Dress” och jag deltog i Western Pleasure Youth. Det gick mycket bra i kvalet, 5 förstaplatser. I finalen gick det helt, ok då jag fick silver 1,1,2,2,2… (Domarna gillar olika saker).

Dress gick också in i green western riding. En gren som är ny både för mig och Dress. Där deltog 35 st ekipage.

Vi placerade oss bra med tanken på att det var första gången jag visade honom på stång (9,9,8,8,6). Sedan i Youth gick det inte lika bra då jag inte har övat på att byta efter varje kon men det var en lärorik klass. Med “Otto” deltog jag i youth reining. Det gick över förväntan med tanke på att jag mycket sällan tränar med honom på grund av att att han innan tävlingarna stått i Italien. Men jag är supernöjd med hur det gick. I finalen så gjorde jag tyvärr ett misstag. Jag fick fel galopp i inledningen i en cirkel när jag försökte korrigera hans bog som föll in lite i cirkeln. Det resulterade i 3 penalty och en femte plats istället för medalj, men jag är trots det hur nöjd som helst!

Matilda: Vi var med i Western Horsemanship, Western Pleasure, Hunter under saddle, Hunt seat Equitation och showmanship youth.

3. Har ni deltagit på EM tidigare och i sådana fall hur många gånger?

Anna: Nej, detta var första gången för både mig och Farrah.

Jeanette: Jag har varit på EM tidigare , 2012 och 2016 med Famous chip.

Malin: Ingen av hästarna har varit på EM tidigare. Jag har varit en gång på quarter EM och två gånger på paint EM.

Cora: Mamma och pappa har deltagit på EM varje år sedan 1998 med undantag för år 2001. I och med detta har även jag vistats i Kreuth Tyskland 15 år av mitt 16-åriga liv.

Matilda: Nej det var hans och mitt första år.

4. Hur har era förberedelser sett ut?

Anna: Knappa förberedelser inför själva EM. Vi tränade inför Bråvesta och NSBA-tävlingen i maj och juni.

Efter NSBA fick hon vila, fram tills vi åkte till EM. Hon är ju bara två år, så jag ville inte träna henne för hårt.

Jeanette: Förberedelser – Vi har ridit clinics och började redan tidigt i våras med att sakta försök stegra träningens intensitet för att de skulle orka gå ett långt meeting. Givetvis har de varit hos veterinär för att kollas av gällande hälsostatus och att de är fräscha. Det är A och O att hästarna har bra kondition och inte har några krämpor, det är en tuff och lång resa och de går många träningspass och många klasser under meetinget.

Malin: Major Electric har väldigt bra grunriden så han var väldigt lyhörd för ranch ridingen. Jag lånade ut han till en ungdomstjej som red han för mig i somras. Bestämde mig bara 2 veckor innan för att ta med honom.
Cedrics häst hade jag två dagar att rida ihop mig på vilket gick väldigt bra.

Cora: Våra förberedelser inför EM är sådana att vi intensifierar ridningen och börjar inrikta oss mer på tävlingsmomenten. Ibland rids hästarna 2 gånger om dagen för att kunna hinna med att träna på alla grenarna som de ska in i.

Matilda: Vi har varit iväg på mycket träningar. Vi var iväg och tränade för George Maschalani bland annat. På plats tränade jag även för Linda Leckebusch. Jag har även ridit andra hästar så mycket som möjligt innan för att få så mycket ridning som möjligt.

5. Vad tror du ligger bakom era framgångar under detta EM?

Anna: En fantastisk häst, med ett fantastiskt psyke och ett hjärta av guld. Hon är en underbar individ som alltid gör sitt bästa

Jeanette: Framgångar o framgångar. Jag tog mig till final i mina grenar vilket jag är jättenöjd med. Sedan så gjorde jag lite missar vilket straffar sig hårt i dessa sällskap. Men jag fick med mig en bronsmedalj i haltern med 3 åringen och hon vann även 3 åringarnas Longe Line celebration klass med min tränare Mark Shaffer.

För att nå framgång måste man vara målmedveten anser jag. Det gäller att vara fokuserad, målinriktad, väl förberedd och inte lämna något åt slumpen.

Malin: Framgången på EM med båda hästarna var nog för att jag begärde vad de kunde. Inget övertävlande eller -tränande på plats.

Cora: Själv tror jag att en stor del ligger i hur hästen rör sig och hur hårt och hur mycket man tränar på de olika rörelsemomenten. Till exempel om man tränar mycket på trail så utvecklas både häst och ryttare på de momenten. Det är viktigt att verkligen nöta in varje moment så man hittar rätt timing och rytm. I trail kan man dessutom få extra poäng på manövrarna om man rider med långa tyglar. Själva hindret skall visas snyggt, lätt, lugnt och kontrollerat. Hästar som har lugna och fina gångarter kan plussa mer då det ser bättre ut.

Matilda: Hård träning, att vi lade upp ett schema inför tävling och höll oss till det. Jag har även prioriterat att åka på mer träningar istället för att åka på flera tävlingar.

6. Hur var stämningen i Kreuth?

Anna: Avslappnad och positiv. Alla var oerhört trevliga och hjälpsamma.

Jeanette: Stämningen i Kreuth är som vanligt hög. Alla är treviga och glada. Anläggningen är ju fantastisk och vädret brukar vara underbart. Det är som att vara på solsemester och ha hästen med sig. Sedan är det tidiga mornar och sena kvällar. Men vila får man göra när man kommer hem.

Malin:

Stämningen var bra, alltid kul att vara i Kreuth och vi var ett bra gäng.

Cora: Det var helt ok stämning. Känns konstigt för mig när inte “Dont Skip It Up” är med för det är alltid Skip som jag tävlat mest på EM. Kändes också att man hade väldigt mycket och göra.

Matilda: Stämningen där ner var riktigt härlig! Alla var trevlig mot varandra och väldigt hjälpsamma!

7. Vad har du för råd till dem som skulle vilja delta på EM för första gången?

Anna: Mitt enda råd är – bara åk! Det gjorde jag!

Jeanette: Självklart skall man åka på EM om man vill det. Det är en otrolig rolig tävling att ha som sitt stora mål varje år. Skall man åka första gången så tycker jag nog faktiskt ändå att man bör söka stöd och hjälp hos en tränare eller coach. Detta för att optimera sina chanser att göra en bra tävling med resultat man kan känna sig nöjd med. Jag tycket inte att det behöver handla om att ta medalj eller vinna. Men jag vill åka hem med känslan av att jag hade skapat de bästa förutsättningar jag kunde, som gav mig och hästen en ärlig chans att prestera efter bästa förmåga. Det kostar ändå mycket pengar att deltaga och då känner åtminstone jag att jag vill använda de pengarna på ett vettigt sätt. Ett sätt kan då vara att anlita en tränare som hjälper till att slipa ytterligare på formen samt stöttar dig med mönsterträning och så vidare.

Malin: Åker du första gången så åk med din tränare eller dina vänner som vart med förr.

Cora: Att man kanske ska åka dit med en tränare som kan hjälpa till med råd och tips och som även backar upp en om det blir kämpigt.

Matilda: Bara åk! Man lär sig så otroligt mycket.

Bara att få se alla ritter och få tävla mot ekipage där du vinner på små detaljer är så utvecklande. Jag tror många svenskar skulle ha stor chans där nere!

 

Vi på my western pleasure tackar för att dessa duktiga ryttare velat dela med sig av sina erfarenheter och ser fram emot att fortsätta att följa dem under kommande tävlingssäsong!

För fullständiga resultat och mer information om Quarter-EM vänligen besök tävlingens officiella hemsidan här.

Text: Linn Olersbacken Hellberg

Foto: Luxcompany samt Ulrika Källström.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: