Collageryttare i topp!

Som ensam europé ingår Ebba Lange i ridlaget för OSU, Oklahoma State University. Som vi ofta ser på TV, i film eller i TV-serier så har collagelag i USA fotbollslag, basketlag, rygbylag och mycket mer, men de har alltså även ridlag. Ridning är en tjejsport och laget  består av 50 tjejer. 25 av dem gör westerngrenarna Horsemanship och Reining, medan 25 av dem gör de engelska grenarna som Equitation over fences och Equitation on the flat.

Av de 25 som gör westerngrenarna så är dem ungefär hälften på vardera gren. Av dessa är det endast 5 st som ingår i orginaltruppen som får representera sin skola när de ger sig iväg för tävling mot andra skolor.
Ebba är en av dessa 5!

ebba-bild
Ebbas Reining lag. F.v. Alexa Beaty, Danielle Cohen, Hannah Mitchell, Reining coach Jenna Blumer, Ebba Lange, Julia Purus

 

För mig personligen kommer jag ihåg när jag träffade Ebba för första gången. Hon var 6 år gammal och skulle komma och rida min Connemara jag hade som barn. Hon hoppade upp, sa till honom vad hon ville ha gjort och satte igång i full galopp. Hennes mamma stod bredvid och sa ”Hon är väldigt målinriktad och vet vad hon vill”.
Ja det är tydligt det!

Hur började denna resa mot att tävla på collage i USA?

Först började det med ungdomssatsningen som SQHA hade 2009. De skulle ta ut ett lag till Youth World Cup 2010 och jag ville verkligen kvala in till laget. Lyckligtvis så klarade jag det. Vi åkte över till USA och hade en fantastisk resa där många kontakter knöts. Jag fick representera Sverige i reining och fick då vara med på den reiningclinic som erbjöds för Casey Hinton.
Jag blev först besviken att jag inte fick rida clinicen för Shawn Flarida. Men det finns visst en mening med allt.
När Youth World Cup var slut stannade jag och mina föräldrar kvar i USA för att leta häst. Vi åkte till Casey Hinton och provade hästar. När jag var där frågade han om jag ville komma tillbaka och jobba nästa sommar. Det gjorde jag.

 

ebba-bild-4
Ebba tar hem 5e platsen på AQHYA World Show i Reining

Då fick jag förfrågan om att tävla en av hans hästar på Youth World Show i reining. Jag behövde åka hem, kvala på min häst hemma och sen åka över för att tävla. Detta gjorde jag 2 år i rad, vilket resulterade i en Top 5 placering. Det jag inte visste då var att det var lärare från Collage på plats som letade efter nya elever som skulle platsa i deras lag för de olika eventen. Jag fick erbjudande från 3 olika skolor men valde tillslut att tacka ja till Oklahoma State University då de har ett väldigt gott rykte.

”Jag fick skriva på ett kontrakt för 4 år men det har alltid varit öppet för mig att avsluta kontraktet om jag inte trivs.
Självklart var första året värst. Första gången jag flyttade hemifrån och allt var så nytt och jag förstod inte hur allt fungerade, men jag har aldrig tvekat på att fortsätta alla mina 4 år.
Att bo och studera i ett annat land och en annan kultur är väldigt lärorikt och att vara en del i ett lag på 50 tjejer gör att man får lära sig mycket om sig själv” säger Ebba och ler.

Men kostar inte studier i USA en förmögenhet?
”USA har ett väldigt förmånligt system för idrottare. Jag är väldigt lyckligt lottad som har fått ett erbjudande med stipendium från skolan så de betalar min utbildning och boende, det är jag otroligt tacksam för! Men skolan är även CSN-berättigad så även fast man inte får ett lika förmånligt stipendium så finns möjligheten att plugga på OSU. En annan sak som är fantastiskt bra för idrottare är att skolan bjuder på en privat lärare som hjälper med läxor på kvällar och helger. Detta gör att mina studier blir avsevärt mycket lättare.
Min främsta uppgift på skolan är att plugga Ekonomi och Marknadsföring. De på skolan är noga att kalla det ”Student-Athlete”, alltså är vi studenter i första hand och måste klara av våra studier, och om vi är i fas där kan vi delta i våra lagtävlingar. Därför fick jag också göra ett engelskaprov innan jag blev antagen till skolan, så de kunde sa att jag kunde tillgodogöra mig en utbildning på engelska.

Hur är livet i USA? Är det som man ser i TV-serier?
”Ja det kanske man kan säga”, säger Ebba med ett skratt. ”Visst är det så att de som spelar amerikansk fotboll eller rugby anses som de snygga killarna, och cheer leaders räknas som de snygga tjejerna. Men det som är det häftigaste är att se hur mycket folk matcherna drar när det är dags för collagelagen i amerikansk fotboll eller rugby. Det är en folkfest så gator stängs av i staden och de fyller arenor för ca 60 000 åskådare. Då måste man försöka avsluta pluggandet i tid för att åka dit och heja på sin skola. Det är väldigt speciellt att se hur stolta både nuvarande, men också före detta-elever är över sin skola. Alla kommer och klär sig i våra orangea färger och hela den atmosfären skulle jag säga är väldigt speciell för skolor just i USA”.
ebba-bild-1

Ebba berättar om idrottarna på sin skola och det är verkligen ingen lite skola med idrott som hobby, det här är utbildningen för de stora idrottarna för framtiden. Brottarcoachen har vunnit flertal OS-medaljer, eleverna i basket går till NBA, Fotbollsspelarna går till NFL och ryttarna i Ebbas lag har alla vunnit eller haft topplaceringar på AQHYA World Show.
”Det är så häftigt att komma från Sverige, där sporten inte är så stor, till att få vara runt så motiverade, engagerade och målinriktade människor! Alla som är där är där för att reining och western ridning är hela deras liv. Först trodde jag att jag skulle komma och rida på klubbnivå för att det är lite kul, men icke!”

Hur ser ett läsår ut för dig?
”Skolan brukar dra igång i augusti. Vi i laget tränar med våra coacher alla vardagar, om vi misskött oss kan tränare lägga in en träning på helgen också. När vi tränar får vi träna på de olika hästarna vi har på skolan så jag har ingen egen häst som bara jag tävlar. Jag får verkligen träna på att lära känna och rida många olika hästar och framförallt blir jag bättre på att tävla.
Vi har 5-6 tävlingar på höstterminen. Våren ser liknande ut men då har vi våra mästerskap också. Vi har National Championships som är mellan skolor från hela USA men sen har vi också något som kallas Big 12 Conference Championship. Då är det 12 skolor som tävlar mot varandra. Det är inte geografiskt ihopsatt men jag vill inte heller kalla det för divisioner där 12 skolor är bättre än några andra utan det är bara 12 skolor som har bestämt sig för att gå ihop och tävla mot varandra.”

Hur går en tävling till?
”När vi är hemma rider vi våra hästar men när vi åker bort får vi låna hästar av den skolan vi kommer till. Då får vi en kort instruktion som kan vara ”hård i munnen” eller ”duktig på att stoppa” eller något liknande. Vi får se när hästen värms upp av någon som känner hästen. Vi är alltid 1 tjej från vardera lag som delar på samma häst. Vi får 4 minuter på oss att lära känna hästen innan det är dags att gå in på tävlingsbanan. Jag skulle vilja säga att jag lära mig att tävla bättre. Jag har inte tid att träna hästen till att göra bättre spinn eller jämnare cirklar, utan jag får jobba med det jag har. Har jag en häst som inte är jätteduktig på att stoppa, då får jag anpassa farten så att hästen klarar av att sätta sig ner, har jag en häst som inte spinner så bra kan jag inte banka på och kräva saker som hästen inte har möjlighet att utföra. Väldigt lärorikt och spännande!”

Det är kul att höra hur bra det går för Ebba och hennes lag. Kanske är det för att de har väldigt fina hästar som är donerade till skolan från olika stora tränare som Casey Hinton och Pete Kyle. Eller kanske har det att göra med att stallet ligger så nära skolan, vilket gör det smidigare för eleverna att kunna ta sig till stallet varje dag för att träna. Eller kanske har det att göra med att tjejerna är otroligt talangfulla och målinriktade. Eller så är det en kombination av alla dessa komponenter som gör att Ebbas lag brukar vinna Big 12 Conference och i år ligger de på 5e plats i rankingen över alla Collagelag i hela USA.

ebba-bild-5
Ebbas lag när de vinner Big 12 Conference Championship 2016

Livet i USA låter ju som en dröm för oss Western Ryttare och när man väl fått smaka på kakan är det svårt att slita sig där ifrån. Men Ebba ser inte i dagsläget att hon kommer stanna kvar när studierna är klara.
”Jag får min kandidat i Ekonomi och Marknadsföring i USA men skulle vilja ta min Master i Köpenhamn.”
Varför Köpenhamn?
”För att det är coolt!”
Vi skrattar gott åt det faktum att hon flyttar från USA till Köpenhamn för att ”det är coolt”.

När Ebba är hemma och hälsar på sina föräldrar jobbar hon på Hemköp och träffar alla vänner från skoltiden i Sverige.
”Alla mina vänner här hemma är också iväg och pluggar på olika håll så det är väldigt kul att ses igen när alla är hemma över jul och liknande. Jag får höra om livet som student i tillexempel Linköping, och där erbjuds det mycket mer festande och galej än vad det gör för oss i Oklahoma kan jag säga!” säger Ebba och skrattar till.

Ett stort tack till Ebba för att vi fick komma och prata med dig!
Vi önskar dig all lycka till dina sista 3 terminer. Fortsätt plocka hem vinster till ditt lag och ha kul!
ebba-bild-2

Text: Josefin Odeberg

 

 

 

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: