Tränarpanelen: Så förbereder du dig inför tävlingssäsongen 2017

Hur kan jag utvärdera den gångna tävlingssäsongen?

Erik: Lite beroende på ekipaget (erfarenhet, ålder, nivå), vad ryttaren tävlar i för klasser och vad det gångna tävlingsåret haft för mål och syfte så tycker jag att man ska utvärdera lite olika.

T.ex. en yngre häst som tagits ut under sin första tävlingssäsong tycker jag man ska vara jättenöjd med om den skött sig ute i tävlingsmiljön även om det saknas styrka och utbildning för att prestera på topp. Eller om ryttaren är lite grönare själv så är kanske det viktigaste att hitta en struktur för tävlandet, tävlingshelgen eller dagen, att ha lyckats matcha hästen med lagom uppvärmning, kommit ihåg sina mönster osv.

Har ekipaget kommit lite längre och rider mönsterklasser med poäng i momenten ex. trail så tycker jag man ska se över sina score cards, finns det några trender genom säsongen, är det något moment som det alltid blir någon penelty på, så kanske det momentet behöver tränas lite extra inför nästa säsong, men det är även viktigt att glädjas åt de moment man utvecklat under säsongen och som har blivit bättre!

Regina: Tänk igenom vad du vill bli bättre på och vad som gick sämre. Ska jag koncentrera mig på nya grenar eller utveckla det jag var bäst på? Skriv ned dina funderingar och utvärdera det med din tränare. Det är nu du lägger grunden för kommande säsong!

Moa: Det första man bör göra är att utvärdera vad man är mest nöjd med från förra säsongen. Var stolt över vad ni som ekipage åstadkommit. Tänk sedan över vilka delar man var mindre nöjd med, och sedan arbeta på att utveckla och träna på dessa delar. Men man får inte glömma bort att fortsätta finslipa på de delarna som gick bra. För att bli ännu bättre till nästa säsong måste man höja ribban!

Vad kan jag göra för att jag och min häst ska nå till nästa nivå inför/under  tävlingssäsongen 2017?

Erik: Utvärdera förra säsongen och se vad du vill förbättra och bestäm dig för nästa års mål.  Jag tycker också att man ska tänka igenom om det är ett realistiskt mål och vad som krävs för att uppnå detta. Ibland kanske man får acceptera att man som ekipage får vara glad med en nolla på vissa moment tex. bron och istället fundera på vad som är ekipagets styrkor och träna vidare på dessa för att få det att bli ännu bättre. Ibland är det lätt att fastna i svagheterna och inte se styrkorna men jag tror det är viktigt att variera träningen av både styrkor och svagheter  både för att behålla och utveckla sina styrkor men också för att göra träningen lite roligare för såväl ryttare som häst.

Regina: Du ska efter din utvärdering (se ovanstående) bestämma dig för vad ni är bäst på. Viktigt att inte välja för mycket grenar tycker jag och vara ärlig mot dig och din häst. Rid inte allt utan koncentrera dig på 2-3 grenar. Börja träna redan nu och ta det lungt och bygg upp kroppen på hästen så den orkar. Viktigt att jobba hästens smidighet i sidorna och att du kan släppa hästen utan att den faller ihop och blir tung. Jobba på styrning lyhördhet och avslappning så ni kan rida mjukt och trevligt. Du och hästen är ett team som måste samarbeta för att komma vidare!

Moa: Aldrig nöja sig – det brukar jag även säga till mig själv när jag tränar. Man måste fortsätta att träna och inte nöja sig. Det viktigaste är att hitta en tränare som man känner sig trygg med och som ser dig som ryttare, som kan hjälpa dig att se vad du behöver för att ta dig till nästa nivå.

Är det viktigt att sätta upp mål inför tävlingssäsongen?

Erik: Ja, det tror jag, men det gäller att inte fastna i dem!
Det är viktigt att man har ett långsiktigt mål som kan vara kanske ett – två år bort eller ibland ännu längre fram,  som en dröm eller vision att kämpa mot. Men det är också viktigt att ha många små-mål på vägen som man vill och kan uppnå. Det är viktigt att vara ärlig mot sig själv, de små delmålen skall vara realistiska och att man likaväl som man gläds åt att uppfylla dem också kan tänka om och om man inte lyckas kanske ändra sitt mål.

Regina: Mål ska man alltid ha, lång och kortsiktiga! Sätt rimliga mål med en tränare som hjälp. Rid några lektioner och sen diskuterar ni vad årets mål ska vara och även målet med din häst på sikt. Det ger en sporre att träna! Skriv ner målet och läs det några gånger under året och gör en skriftlig utvärdering nästa år hur det gått.

Moa: Det är otroligt viktigt att sätta upp mål, det är väldigt nyttigt. Jag brukar sätta upp två olika mål- ett stort mål som jag vet kan bli svårt att nå men med mycket träning och rätt vilja kan jag nå det. Sedan flera mindre mål, som till exempel: i år ska turnen i showmanshipen ska sitta riktigt bra.

Hur förbereder du som tränare dig själv och dina hästar inför tävlingssäsongen?

Erik: Det är viktigt att låta förberedelserna inför kommande säsong få ta god tid, direkt efter årets sista tävling startar planeringen inför nästa års tävlingssäsong. Det är viktigt att ha en plan för om hästen skall/behöver vila under vintern, när träningen skall påbörjas igen etc. Och man måste ta hänsyn till varje individ då olika hästar behöver olika lång tid att komma igång.
Jag ser träningen lite i olika delar som alla har sin funktion, men som ibland tar mer eller mindre plats under olika perioder på året. Jag har en del som jag kallar för ”fysträning” eller ”må-bra-träning” i vardagligt tal. Här ingår lösgjordhet, styrka, kondition och mentalitet (här kan innehållet variera med tex. dressyrrörelser på ridbana eller konditionsträning på uteritt…) Sen har vi ”momentträningen” där jag tränar momenten som vi utför när vi tävlar. Denna del av träningen kan se väldigt olika ut beroende på häst, om nya moment skall läras in, eller förbättras osv.  Varje träningspass bör innehålla mer eller mindre båda delar, proportionerna mellan de två delarna beror på säsong, utbildningsnivå och ålder på hästen. Jag vill inte ändra allt för stora saker under säsongen som kan störa prestationen inne på banan utan större delen av utbildningen bör ligga under vintern för att sedan plana ut och bli mer förfining av detaljer under tävlingssäsongen. Hästar är individer precis som människor och har olika behov och dagsform. Man måste alltid vara lyhörd för varje individ varje dag för att optimera träningen och matchningen av hästen fram till varje tävling.
Jag själv uppdaterar mig gärna lite genom att kolla på filmklipp från större tävlingar under året som gått, då får man lite idéer och en liten indikation om åt vilket håll trenderna drar sig i de olika klasserna.

Regina: Jag börjar träna mina hästar nu. Jag gör en grov utvärdering vad jag tror de kommer vara bra på och unghästar jobbar jag väldigt mycket styrka, gångarter och förflyttningar med. Galopperna är otroligt viktigt och jag jobbar mycket med longering till en början för att bygga styrka och avslappning. Jag börjar fodra hästarna med mer kraftfoder och underhåller dem med kiropraktor. Har jag äldre tävlingshästar gör jag veterinär koll denna tid på året för att se om något behöver behandlas eller underhållas på hästarna.  Det sämsta man kan göra är att bara träna på och upptäcka problemen när tävlings säsongen börjar och i värsta fall behandling under vår/sommar när man vill tävla. Sen är det bara att rida, jobba träna moment och glöm inte att rida igenom hästen och släppa den som du vill att den ska gå på tävlingsbanan. Få den att styra på lösa tyglar med naturlig samling ska vara ett mål inför säsongen. Ju smidigare din häst blir på böjda spår, ju mer kan du rak-rikta och rida på ytterhjälperna, dvs neckrein.

Moa: När det gäller hästarna fokuserar jag på att lägga upp träningen beroende på vilket mål man har för kommande säsong. Vi ser till att de är pigg och fräscha i kropparna och checkar av dom inför de olika klasserna med att te x träna mönster och jobba med de bitarna de behöver lite extra hjälp med. Jag förbereder mig genom att analysera tidigare år och se vad som behöver jobbas på. Mycket av min tid lägger jag även på att studera hur det ser ut i USA och Europa, om det finns nya trender, mycket videor av vad domare vill se etc! Det viktigaste för mig är att ha en röd tråd i träningen, att det är samma princip när man är hemma och tränar som när man kommer på tävlingsbanan. Att ha en bra rutin är A och O, det är det som skapar trygga och tävlingsglada hästar!

Vi på My Western Pleasure tackar för tränarpanelens kloka råd och önskar DIG lycka till med din satsning inför tävlingssäsongen 2017!

 

 

%d bloggare gillar detta: