Hur ska jag klä mig på tävlingsbanan?

1. Om jag har råd med en sak, vad ska jag investera i?

En lössvans! Det är det absolut viktigaste!

Därefter kommer en ”shape:ad” hatt. Alltså en hatt som följer dina linjer i ditt ansikte. Du ska kunna dra din hand längst kinderna och följa uppåt och då ska hatten hålla samma vinkel.

cora 1

Sen är det viktig med snygga chaps. Ett tips är att hatten och chapsen har samma färg, sen kan skjortan och paden du använder matcha varandra. Svart går till så mycket så har du svarta chaps och en svart hatt kan du lätt byta med olika skjortor.

Det behöver inte vara jättedyra skjortor. Du kan köpa en snygg skjorta på till exempel H & M, det enda som är viktigt är att den är tight och gärna enfärgad. Less is More!

2. Vad är det sista ni kollar innan ni går in på banan för en klass?

Att svansen är utsläppt och chapsen är nedvikta. Därefter är det bara att stoppa näsan i vädret och inta vinnarpositionen!

3. Hur påverkar smink och håruppsättning? När ska jag ha tofs och när ska jag gömma håret i hjälmen/hatten?

När du går in i en Hunter Under Saddle eller något annat engelskt event ska du gömma håret i hjälmen.
När du går in i Trail eller Pleasure är det fint om man lockar håret och har det i en fin tofs på ryggen. Sätt också dit ett spänne som matchar dina kläder. I Pleasure framförallt ska du inte ha örhängen som hänger ned från öronen, då deras rörelse förstärker dina rörelser och då ser det ut som hästen är skumpigare än vad han är.
I Horsemanship och Showmanship är det väldigt viktigt att inget hår hänger ned. Här måste du ha en knut nedanför hatten bak i nacken eller håret i ett nät. Du ska även här ha små örhängen som inte dinglar så mycket. Tänk på att det ska vara så stilrent som möjligt.
När du tävlar mitt på sommaren och har mycket att göra är det lätt att du blir glansig och får röda kinder, då använder vi smink för att dölja det.

Var inte blyg när det gäller sminket. Använd ett rött läppstift så ditt vita vackra leende syns ända fram till domaren och sminka ögonen med en matt sminkning så även de syns tydligare.

Försök inte ge dig på att matcha din ögonskugga med dina kläder eller liknande, håll dig till mörka färger.

4. Är handskar och hårnät modernt?

Handskar måste du ha i de engelska eventen som Hunter Under Saddle och Hunt Seat Equitation men i de andra grenarna är det helt ute!
Sitter du i en westernsadel och har en hatt på huvudet ska du inte ha handskar på dina händer!

När vi säger att handskar är ett måste i de engelska eventen betyder inte det att du blir diskad om du inte har det men du blir placerad på någon av de lägsta placeringarna. Det är en säkerhetsfråga, precis som chaps är i Horsemanship.

Hårnät ska du ha i Horsemanship men inte i Trail, förutom om det är tidsbrist och du inte har hunnit ändra frisyr.

5. Skulle ni säga att det finns olika regler inom mode när det gäller vuxna eller ungdomar?

Unga ska ha starkare färger än vuxna. I ungdomsklasserna kan du se många blåa, röda eller gröna chaps men i de vuxna klasserna ska man hålla sig till svarta, beigea eller bruna.

6. Finns det något tydligt färgmode?

cora 2
Här är Cora sin väst och en röd skjorta under

Inte så mycket färger men när det kommer till mönster så gäller symmetriska mönster. Mycket fyrkanter i raka linjer. Fransar är helt ute igen!
Väljer du att ha färgade chaps ska du ha samma färg på bootsen. Nu är också väst väldigt modernt och om du har en väst kan du använda den på så många olika sätt. Cora har en väst där det finns både röda och blå mönster så då får den två helt olika utseenden beroende på vilken färg hon väljer att ha på skjortan under.

7. Vi har varit inne på det i tidigare frågor, men kan ni berätta de tydliga skillnaderna i klädsel när det kommer till olika klasser?

I Horsemanship ska det vara extremt tight! Det kan vara tight i Trail och Pleasure också men mer okej med lite större skjorta om det är det man väljer att bära.I Horsemanship ska det också vara nedstoppat och en bältesbuckla i midjan, samtidigt som du har ett snyggt litet spänne i knuten.

bälte
Här ser vi ett exempel på en buckla med blå stenar och ett matchande hårspänne som är fint att ha i Horsemanship

När det gäller skjorta eller jacka så ska det endast vara mönster från midjan och uppåt i Horsemanship, inget nedtill. Och absolut inget som fladdrar då din sits ser skumpigare ut då. Det är obligatoriskt med chaps. Du blir inte diskad men du blir placerad i botten om du är utan.

I Pleasure däremot kan du ha mönster på hela skjortan/jackan men då ska den vara hård och stabil så du kan ha den utanför, ej nedstoppad och därför inte heller någon buckla.

8. Ni säger att man i vissa grenar måste ha chaps, men måste jag ha boots?

Du måste ha sko med klack. Sen finns det olika modeller. Vissa har snörning, andra inte. Vissa har square toe, alltså en fyrkantig tå, andra har rund.

9. Vad är era bästa tips för läsaren som vill göra skillnad med små ekonomiska medel?

Du måste inte ha mest bling av alla. Visa med din utstrålning och sits att du är något extra.

Du kan klä dig i en vanlig skjorta från garderoben så länge du bär det med stolthet och tror på dig och din häst.

nummerlapp
Här har man med enkla medel piffat till sina nålar till nummerlappen, det ger verkligen det lilla extra!

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: