Inför tävlingssäsongen med: Regina, Erik & Moa

Moa Nyman

Hur vet jag vilka klasser som passar bäst för mig och min häst?12767336_1147401908604289_1311432324_n

Först och främst måste känna efter vad man själv tycker är roligt att delta i och sedan känna efter vad hästens styrkor är. Har hästen ett bra steg och en bra stadighet kan pleasure vara något för er, har du en häst som är väldigt ”bom- medveten” och lugn kan trail vara någonting er för. Sedan det viktigaste är att pröva sig fram och inte vara rädd att testa nya klasser, du kanske hittar en klass som är perfekt för er som du aldrig trodde skulle passa!

Hur förbereder jag mig inför säsongens första tävling?

Planera, planera och åter planera. Börja tidigt på året och se vilken som är årets första tävling. Tips när man börjar träna för årets första träning är att ta hjälp av en tränare för att få någon som kan se från ett annat perspektiv. Fundera på vilka klasser man vill satsa på och fokusera på det som krävs för de klasserna. Det är bättre att börja för tidigt än att börja för sent och behöva stressa inför tävlingen. Sedan sök fram gamla mönster och träna på dessa, det är när man rider mönster problem oftast kommer fram och man ser vad man behöver jobba mer på.

Gå även igenom utrustning till både dig och till hästen, se till att allt är helt och rent så man ser representabel ut på tävlingsplatsen. Kolla även så man har alla medlemsskap som
krävs samt licenser!

Vad är viktigt i uppvärmningen innan min första klass respektive mellan mina
klasser?

Det viktigaste inför den första klassen är att se till att hästen är riktigt uppvärmd och varm i kroppen för att få musklerna mjuka. Sedan beroende på vilken klass man rider bör man
värma upp lite olika.

Inför en horsemanship kan man fokusera mer på de olika manövrerna
man ska göra som te x turns, övergångar, stoppar och backar. Försöka få hästen alert och med på noterna.

Inför trail jobba med bommar och jobba med takten över bommar och de olika manövrerna i trailmönstret tillexempel. När man står mellan sina klasser och väntar på sin tur kan försöka se till att hästen inte blir allt för kall i kroppen så du måste börja om med en rejäl uppvärmning igen, utan kanske skritta runt och hålla igång. Men viktigast att hålla hästen nöjd och glad mellan klasserna så man inte tröttar ut dem om de har en lång tävlingsdag!

Första säsongen på stångbett: hur gör jag övergången från tränsbett till stångbett så smidig som möjligt?

Första tipset är att i tid börja träna att göra de manövrar du gjort på vanligt tränsbett fast
med en enhandsfattning för att se vad man behöver träna mer på, exempelvis mer
neckreinträning eller liknande. När man sedan gör övergången bör man börja med ett snällt stångbett med en låg port eller ingen port alls för att få hästen att vänja sig med ett stångbett. Börja lugnt och försiktigt, och eftersom börja våga utmana sig själv med att höja svårighetsgraden på en hand och stång för att höja ribban. Låt hästen vänja sig vid stångbettet innan man begär för mycket!

 

Erik Brodin

Hur vet jag vilka klasser som passar bäst för mig och min häst?profilb. 2

Jag tror att det är viktigt att fundera på både vad man själv och hästen tycker är intressant och roligt och se lite ur ett helhetsperspektiv för ekipaget. Det är tusen gånger lättare att träna sin häst om den tycker träningen ger något, oftast passar hästen till det den är ämnad till att göra utifrån exteriör och avel men långt ifrån alltid, här tycker jag att man kan behöva pröva sig fram och se om hästen är intresserad av och har fallenhet för ex. bommar och att få vara en del i arbetet genom en trailbana, eller om den har naturligt lätt för att byta galopp, taktmässiga gångarter el liknande, oftast är det ju roligare att utföra saker man är bra på både som häst och ryttare. Minst lika viktigt tror jag det är att man väljer en klass man själv har ett stort genuint intresse av, dels sprids glädjen och intresset till hästen och dels är det lättare att vara riktigt ihärdig med sin träning om det är något man tycker är riktigt roligt själv, det har jag sett många exempel på !

 

Hur förbereder jag mig inför säsongens första tävling?

Förberedelserna för årets första tävling startar egentligen efter förra årets sista. I den förberedelsen kanske det ingår vila, uppbyggnad och utveckling under vintern för att vara så redo man kan inför årets första tävling !

Säsongens första tävling blir ofta ett kvitto på hur man ligger till efter vintern och ger en liten hint om vilka delar och detaljer som saknas som man kanske behöver jobba lite mer med under säsongen. Jag tycker också att man kan fundera på vad man vill uppnå med tävlingen, vad man har för mål osv. det kan vara en ”tävling för framtiden” eller att ha roligt och umgås med andra av samma intresse, eller förstås att man har siktet inställt på att vinna – det är inte heller fel, även om vi bor i jantelagens land.

Vad är viktigt i uppvärmningen innan min första klass respektive mellan mina klasser?

Jag tycker att man skall tänka på att det just är en UPPVÄRMNING och inte ett tillfälle att träna, alltså inte rida slut på sin häst. En optimal uppvärmning för mig är att rida hästen varm fysiskt och sen till stor del göra mycket övergångar och små rörelser som gör att jag får hästen med mig. För mig är det viktigt att få en bra, positiv känsla på framridingen och tillsammans med hästen känna mig laddad och redo för vår prestation. Hur mycket och länge hästen behöver värmas upp är förstås väldigt olika beroende på individ, antal klasser under dagen/helgen.

 

Första säsongen på stångbett: hur gör jag övergången från tränsbett till stångbett så smidig som möjligt?

Jag rider gärna hästarna under ganska lång tid parallellt på både tränsbett och stångbett både på träning och tävling. Att låta det ta tid och inte stressa i övergången tror jag är viktigt. En välriden häst på tränsbett är egentligen inget jätteproblem att börja rida på stång för en erfaren ryttare, blir det det så saknas oftast något i grundridningen. Om du inte ridit mycket på stångbett innan så ta gärna mycket hjälp av din tränare när du börjar gå över på stång så du och din häst förstår varandra ordentligt. Stångbettet och tränsbettet inverkar ju på lite olika sätt så det är viktigt att veta och förstå hur de olika betten fungerar. Det tar tid att utbilda hästar och inte minst ryttare så ha lite tålamod så brukar det lösa sig !

 

Regina Schönborg

Hur vet jag vilka klasser som passar bäst för mig och min häst?12804163_1566496927002374_960637704_n

Fråga dig själv vad du är intresserad av för grenar. Kontakta en tränare som kan din/dina valda gren/grenar och ta hjälp med utvärdering om vad din häst passar för och att du får prova olika grenar så kommer du rätt fort känna vad som passar er bra.

 

Hur förbereder jag mig inför säsongens första tävling?

Det är bra att ha kontinuerlig träning av din häst och att ha hjälp av tränare som kan hjälpa till att finslipa detaljer. Jag tycker det är bra att man ”tränar på att tävla”.

Utsätt dig själv för tex ett mönster som du ska utföra som det vore tävling. Rider du på stångbett måste du träna att göra det på en hand och träna gärna med andra ekipage så det känns som tävling. Delta i sk. ”Träning inför tävling” om det är möjligt.

 

Vad är viktigt i uppvärmningen innan min första klass respektive mellan mina klasser?

Jag tycker det är viktigt att man fokuserar på den gren man ska in i. Rider du tex trail försök att få rida över lite bommar , rider du Pleasure rid fram i både höger och vänster varv. Ser ofta att ekipagen fastnar i vänster varv på framridningen. Ta för dig och försök hela tiden se ut en ridväg för att på bästa sätt kunna rida fram din häst. Rid fram med tanke på hur mycket du ska rida under dagen så din häst orkar med.

 

Första säsongen på stångbett: hur gör jag övergången från tränsbett till stångbett så smidig som möjligt?

Börja med att prova några olika bett för att se vad hästen trivs bäst med. Första gången är det bra att du rider med ett milt stångbett. Jag tycker stångbett med samma mundel som tränsbettet du haft kan vara en smidig övergång. Har du övat mycket på sidoförflyttning, ryggning, styrning och smidighet kommer övergången ofta gå ganska lätt. Rid på tränsbett när du skolar din häst och på stång när hästen känns bra.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: